Овцете Latxa

Породата овце Latxa  е създадена в Страната на баските – Испания.  Latxa основно се използва за производството на мляко, което непастьоризирано се използва за производство на сирената Idiazábal и Roncal.
Има два подтипа на породата, с тъмно лице и блондинки.
Породата е средна по размер овца с дълга, груба вълна. Овцете нямат, или ако въобще имат къси рога, докато кочовете винаги притежават дълги, спираловидни рога. Самото наименование latxa се отнася до грубото качество на вълната, която до голяма степен е селскостопански страничен продукт днес.

Традиционно овцете Latxa се управляват чрез преместване на стадото на планинските пасища през лятото, когато овцете приключат с храненето на малките. Някои стада се преместват, докато все още овцете кърмят, като животните се доят ръчно на високите пасища.

От 1982 г. е въведена развъдна схема и са тествани нови производствени методи. Изкуственото осеменяване се използва за осигуряване на по-ранно агнене и удължаване на размножителния период и машинното доене заменя мястото на ръчното такова. Планинските пасища все още се използват като „безплатен“ ресурс и овцете не се конкурират с говедата и конете, които пасат по-равнинните площи, тъй като овцете предпочитат тревисти растения на по-стръмно полегати земи.

Latxa имат сезонен цикъл на лактация, който не произвежда толкова голям обем мляко, колкото другите млечни породи. Напоследък някои фермери от Страната на баските започнаха да използват кръстоски на овцете с Assaf, за които някои твърдят, че не отговарят на наименованието за произход за сиренето.

Породата е известна с това, че преди десетина години, когато Асафа взе масово да „превзема” Испания избухна и „войната” между двете породи. Стигна се дотам, че се забрани за известно време, използването на млякото от Асафа или неговите кръстоски за производството на традиционните сирена в страната.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук