Наблюдаваме пасищата от космоса

0

У нас много малко ферми разчитат на пасищата.
Причини за това колкото искате.

Но при новите условия на пазара за животинска продукция, най-вече големият скок на цените на фуражите и енергията, правилното използването на пасищата ще е една от сламките за която ще се хванат животновъдите.

При нас основната дейност свързана с пасищата е да ги почистим, защото от това зависи субсидията.

Повечето от пасищата не могат да се използват дълго време и тревостоя не е от най-добрия.
Също по куп причини.
Или най кратко казано, в момента пасищата не могат да бъдат спасителната сламка.

Гореказаното означава, че още нямаме добро управление на пасищата.

В това управление голяма услуга на фермерите оказва сателитната мрежа Sentinel-2, която помага да се предскаже качеството на фуража в постоянните пасища.
Това е
сензорна система, разработена от Европейската космическа агенция, която предоставя данни, свободно достъпни по целия свят на всеки пет дни. Системата има голям потенциал за изследване на качеството на пасищата и спектъра в съдържанието на азот, хлорофил и фибри в растенията.

    • Тази система за оценка, използваща дистанционни сензори, позволява систематично, непрекъснато и в реално време да се анализира качеството на пасищата, без да е необходимо да се прибягва до по-скъп лабораторен анализ.
      Освен това тези данни могат да предоставят много полезна информация за управлението на животновъдните ферми и за оценка на състоянието на опазване на пасищата.
      Системата е и източник на информация, който може да бъде много полезен за вземане на решения, относно разпределението на добитъка по пасищата или необходимостта от прилагане на подобрения на пасищата .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук