НСГБ – Писмо до министър Бозуков ” Стоп на проверките. Да спасим животните”

0

Стоп на проверките. Да спасим животните

Уважаеми г-н   Бозуков,

Във връзка с изключително неблагоприятните климатични условия – големите горещини, стигащи до 40 градуса, прибирането на реколтата и осигуряването на грубите фуражи, предлагаме, извършваните проверки на животни, през този период, да бъдат прекратени. Не разбирайте, че нашите говедовъди, членове на Националния съюз на говедовъдите в България, не искат да бъдат проверявани.
Напротив.
Но нека това да стане в по-нормално време по отношение на температурите.

Ние участваме в мерки за хуманно отношение към животните и в същото време трябва при тропически температури да ги вкарваме в прокари и гоним в най-големите горещини. В много държави излязоха нормативни документи, в които се говори за почивка на работниците на всеки два часа, осигуряване на вода, работа на сянка.
Подобни инструкции има за отглеждането на животните през тези горещи дни – да бъдат настанени под сенници, да имат вода на разположение по всяко време и още доста предписания. Обикновено проверките започват след девет часа. При сегашните условия е пълен абсурд да се вдигнат легналите животни и строят за отчитане на номерата. По същия начин стои и въпроса с работниците, които трябва да направляват животните.

Господин Министър, нека тези проверки да бъдат отложени до нормализиране на температурите и проведат при подходящи условия.
Определено смятаме, че това е възможно и напълно осъществимо.

С поздрав инж.Димитър Зоров – Председател на НСГБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук