Субсидия за месо

Определено, на румънските овцевъди вече им е писнало и през последните седмици изглеждат прилагат медийна атака по отношение проблемите в овцевъдството.

-“Тяхно искане е да се отпусне субсидия за производството на овче месо. Нещо, което би убедило животновъдите да не се отказват от овцете” – това заяви по Агро ТВ Мариан Валентин, секретар на Асоциацията на овцевъдите Добруджа. Какво каза още той.

Овцевъдството в Румъния е навик, начин на живот. В края на краищата, както знаем от 2000 години, овцете се отглеждат у нас с по-голям темп.. За съжаление, аз останах на това ниво с технологиите, не постигнах особен напредък. Проблемът е, че този сектор е доста неефективен и затова трябва да бъде подкрепен и от държавата.” – продължава Мариан Валентин

Въпреки това, сектора не се подкрепя. Субсидията е толкова малка, и сега тя дори не може да покрие лекарствата, ветеринарнарните услуги. Таксите и данъците са по-високи от предоставената субсидия.
Има две безвъзмездни средства (преходна национална помощ и обвързана подкрепа ) плюс една за
селекция (генеалогични регистри ), които преминават през акредитирани асоциации. 

Сумите са изключително скромни – 4 евро (преходна национална помощ не),
16 евро (обвързана зоотехническа подкрепа не) и това е много малко. Да не говорим, че това съществуващо производство на месо не се насърчава
, а трябва да се насърчава. Потенциалът е голям, но нека не забравяме, че нашите породи са смесени, нямат качествен труп, така че не можем да окупираме Европа, която внася около 300 000 тона овче месо, в по-голямата си част от трети страни извън Европа. Не можем, да сме конкурентни, защото нямаме класиране на месото по качество.

Само породите меринос, и то 20% от угоените млади животни, са класифицирани по схемата на Европа. Какво правим, ако отново има проблем с транспорта, което не е изключено.
Износът на трупно месо за арабския свят трябва да мине през
определен начин – Халал. Така че, износът в тази област е много малък.  Овцевъдството е сектор, който участва в допълнение към търговския баланс на Румъния, и трябва да му се обърне внимание., – завършва своето изказване този лидер на овцевъдите..

Източник:Агро ТВ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук