Тези овце ….

На пръв поглед овцата не може да ни впечатли с кой знае какво. Едни рога, вълна – някъде дълга, другаде я няма, някои с опашка, други без, хлопка и редовното блеене. На практика обаче се оказва, че овцете имат много други свойства, интереси и навици.
Кои са по-важните.

Тези животни са опитомени между 11000 и 9000 пр.н.е. – заради гъстата вълна, месо и мляко. Овцете се споменават в безброй книги, религиозни текстове и дори астрологията.

Изразът от Новия Завет „да се отделят агнетата от козите“ (Евангелието от Матей) алегорично означава „да се отделят добрите от лошите“, праведните от грешниците. Така че, овцете тук символизират добротата.

Овцете имат сложни отношения в стадото. Преди около две десетилетия изследователи от Калифорнийския университет наблюдават кочове в продължение на три години и стигат до извода, че те могат да бъдат обвързани със здрави връзки. Помагат си взаимно в трудни ситуации – отстояват слабите и при необходимост се борят рамо до рамо с враговете си.

По-рано мислехме за овцете като непроницаемо глупави. Това мнение не се е променило много от 18-ти век, когато един от бащите основатели на Съединените американски щати Джордж Вашингтон провъзгласява: „Ако свободата на словото бъде отнета, тогава ние, смирените и тихи, можем да бъдем доведени до клане като овце. “

Хората толкова много обичат месото и вълната на това животно, че сега на нашата планета има около 1,2 милиарда овце.

200 милиона от тях живеят в Китай, повече от 70 милиона в Австралия, повече от 60 милиона в Индия, 45 милиона в Иран, 41 милиона в Нигерия, около 40 милиона в Судан.

Великобритания има общо стадо овце от 33 милиона, докато Нова Зеландия има близо 30 милиона.

В Кения, където има около 17 милиона овце, тези животни са бедствие за дивата природа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук