Не е лесно да бъдеш овчар

0

През последните месеци, много животновъди от Европа, разочаровани от своите управляващи, се обърнаха към обществото, да разкажат за тежкия труд, който полагат за да осигурят пълните рафтове в магазините.
Обществото разбра, че непрекъснатите съобщение в медиите, за дадени помощи на фермерите, са капка в море, най-вече за животновъдите и някъде отговори достойно. Например в някои провинции на Франция, обществото плаща няколко цента повече за продукта, които отиват за нуждите на фермерите. Дори и един дарен цент е признание за тежкия труд на фермера.

Днес ще прочетете какво каза пред Агро ТВ-Румъния Джордж Коешан – овцевъд, отглеждащ 1500 бр овце.

 Джордж Коешан Овцевъдството е подходящо за нашата страна. Трябва отново да го развием. Имахме 20 милиона овце, стигнахме до 25 милиона през 1990 г. Сега ги закрепихме на 10 милиона.
Не е лесно да бъдеш овчар,- казва Джордж Каешан.  Овцете се доят сутрин в 4, защото на жегата дават  едва чаша мляко, от което трябва да направите сирене. Вечер  когато топлината не е голяма, те се доят отново.  Работата е изтощителна, а цената на овчето мляко е твърде ниска. 

Кашеан вярва, че след 5 години цените на 100% сирена от овче мляко, ще се удвоят или дори утроят. Това се наблюдава вече в някои от овцевъдните държави.

Цените започнаха да растат, особено за овче мляко, което не се плащаше достатъчно досега.

Пастирът Джордж Кашеан заяви в понеделник вечерта по телевизия Agro ТВ, че румънските овчари трябва да се съсредоточат върху отглеждането на породи овце, специализирани в производството на месо и мляко. 

От моя гледна точка трябва да се съсредоточим върху две направления, когато говорим за овцевъдния сектор:

    • трябва да видим онези ферми, които искат да произвеждат месо, и едва след това, да се съсредоточим върху хибридизацията. От една страна, те имат по-голямо тегло, от друга страна, носят и по-добра цена, когато говорим за износ на живи животни, или за трупно агнешко и овче месо.
    • второто е да говорим повече и за фермата, която произвежда овче мляко и виждаме липсата на работна ръка. Нашите породи, които имаме в момента, Туркан и  Цигай, в частност, не са подходящи за механизирано доене. Затова смятам, че трябва да започнем да се фокусираме върху породи, които са специализирани в производството на мляко..

Така че, от моя гледна точка, трябва да защитим този сектор на производство на овче и козе мляко, защото е важно, това е част от нашата културна идентичност. Тези животински видове реагират много на селскостопанския профил, който имаме. Това животновъдство е развито  поне в една трета от територията на тази страна, съответно и хълмистата и планинската зона. Ние сме били сила в овцевъдството и трябва да сме такива и за в бъдеще.

източник:Агро ТВ .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук