SOFT-AGRO / ХРАНЕНЕТО НА ЗАЙЦИ

0

Много от нашите животновъди, къде като хоби, къде за разнообразяване на храната на масата, отглеждат зайци. Тези, които са отглеждали зайци знаят, че до юни вече трябва да имат поне две озайчвания от зайкиня и да започнат да хранят по сериозно младите зайци.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко,
Овцевъд & Козевъд представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

ХРАНЕНЕТО НА ЗАЙЦИ

 Основи на храненето на зайци

При индустриалното производство за месо, зайците се хранят с пълноценна готова храна, която съдържа всички необходими хранителни вещества.

При отглеждане на зайци като хоби, както и в битови ферми за собствени нужди, като правило се използва комбинирано хранене:

– основна храна: сено, всички видове зелени храни и градински отпадъци
– концентрирани фуражи: готови фуражи или реално приготвени смеси (зърнени + протеинови фуражи)

ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ

 • Чистота и хигиена
  Храната трябва да бъде чиста, без замърсявания, плесени и други вредни вещества. Всички тези вещества представляват заплаха за здравето на животните.
 • Свежест
  Хранете със зелена храна, която да бъде само прясна, отпадъците от хляб и подобни –  те пък трябва да са само сухи
 • Премахнете остатъците от фуража
  Разпределете толкова храна, колкото ще бъде консумирано преди следващото хранене.
 • Качествено сено
 • Прясна вода
  Дневната нужда от вода за зайци (в ml) е равна на количеството изядено сухо вещество (в g), умножено по 3, в ml.
  Кърмещите женски трябва да имат свободен достъп до вода по всяко време, тъй като имат особено голямо изискване за вода. Водата трябва да бъде чиста и да се сменя поне веднъж на ден (освен ако не са инсталирани поилки).

НОРМИ НА ХРАНЕНЕ НА ЗАЙЦИ
Дадените норми на хранене са валидни за средно тежки породи или хибриди, при които теглото на възрастен заек е около 4 кг. За по-тежки животни са необходими корекции в диетата, както е описано по-долу.

За по-леките породи до 30% по-малко. За по-тежките породи – до 30% повече. При признаци на затлъстяване намалете количеството на концентратите

ГОТОВ СМЕСЕН ФУРАЖ
В готовия комбиниран фураж съдържанието на суров протеин може да варира между 16 и 18%. Това съответства на около 12-13% от смилаемия протеин. Съдържанието на сурови влакна е около 16%. Той намалява, ако фуражът съдържа повече енергия. Суровите фибри в комбинираните фуражи са изключително важни, тъй като осигуряват правилното смилане на храната.

Високото съдържание на фибри увеличава цената на фуража. Суровите фибри се въвеждат в комбинираните фуражи главно под формата на пшенични трици и изкуствено изсушена и след това натрошена люцерна, която е известна като трева или люцерново брашно. Производството на тази люцерна е енергоемко и следователно скъпо.

Изисквания за готови комбинирани фуражи за зайци (DLG стандарт)

Витамините, микроелементите и минералите също са задължително включени в готовия фураж. Като стимулатори на растежа могат да се използват флавофосфолипол или флавомицин. Това са антибиотици, които при ниски концентрации поддържат здравословна микрофлора на храносмилателния тракт и по този начин подобряват усвояемостта на фуражите. За предотвратяване на кокцидиоза могат да се използват различни кокцидиостатици.


Коментарите:

 1. ЛЕВАН :При хранене на зайци, трябва да се вземе предвид тяхната биологична особеност – КАПРОФАГИЯ, т.е. зайците отделят два вида изпражнения, твърди – през деня и меки – през нощта. Те сами ядат меки изпражнения, което гарантира нуждата на животното от витамини от група В и микроелементи. При отглеждане в клетки,  част от меките изпражнения проникват в мрежата и се губят. Това се отразява неблагоприятно на тялото им.
 2. Евгения Анатолиевна  Считам въвеждането на антибиотици за неразумно до момента, в който няма нужда. Аз самата използвам смес от зърнени смеси, месокостно брашно, креда, фуражна мая. Периодично добавям Vetom, монклавит, витаминен комплекс.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук