Тестажът на разплодниците не е лесна работа

Тест е система от въпроси, чрез които се определя или измерва подготовката, придобитите знания и умения, умствените способности и интелигентност. Разговорно се употребява и като синоним на изпит, проверка.

Наистина, в някои от напредналите в това отношение страни, вече не се правят контроли на всичките животни. Но те имат с милиони генотипизарини крави и овце. Освен ДНК анализа, имат в програмата вкарана продуктивността на животните, която си е мерена по класическите начини. Ние нямаме генотип на масив от овце, нито имаме  пълни записи за продуктивността на животните. Ние сме още в забавачката на тази дейност. Имаме ДНК анализа и то непълен, сигурно на няколко хиляди коча и толкова овце от всички породи.
С други думи, лабораторията ни няма всички приставки за да имаме пълна информация по отношение на генотипа.
Нямаме съответно програмата на която трябва да се обработва информацията.
Нямаме и специалистите.
Имаме обаче едно нещо.
Големият хъс за работа в това отношение – на НОКА.

Доколкото зная,  се започна със създаване на  депа за доотглеждане на кочлетата. В тези депа, освен отглеждането, може да се направи тест по собствена продуктивност по отношение живото тегло.
Организирането на такива депа и следващата стъпка, събирането на резултатите от теста е изключително трудна дейност. Навремето, когато се удряше по масата и нямаше назад, имахме Депа за преценка на биците  по собствена продуктивност.

Имаше три станции за преценка на кочлетата. В тази връзка г-н Димитър Георгиев  може да окаже голяма помощ при старта. Той беше директор на тази станция в Плевен. С други думи, започва се с изграждането на депата и станциите за преценка. Следва събирането на екип. Сега няма тъй наречената Бонитьорска школа, а тези хора трябва задължително да минат обучение.

Следва събирането на младите разплодници, тяхното добро отглеждане, съпроводено със съответните измервания и преценки. Следва спермограмата и заплождането на определени животни. Техните приплоди също ще трябва да се контролират за да се изберат най-добрите животни.
В момента друг път няма.
Едновременно с това, трябва да се направи на голяма част от масива генотипизиране – такова се прави в продължение на няколко години в Полша и Ирландия. Както вече казах, освен анализа ще трябват данните за продуктивност на животното и педигре. Това означава и контрол на млечността.

Така че, млечни контроли ще има по няколко причини. На първо място набюдаваната продуктивност по отношение мляко, плодовитост и живо тегло, да допълни генетичния анализ.
Освен това, нашите овце са с толкова ниска продуктивност за мляко, че просто контрола е задължителен, ако фермера иска да израсне стадото по отношение млекодобива. Всички виждат, че с нашите породи и кръстоски, стигаме в най-добрия случаи до 180 кг мляко и спираме до тук.
Всъщност, фермера  работи за себе си, вземайки тези проби. И забележете, пробите му се плащат, а човека се радва, че няма да взема проби. Това е последствие от изкривеното разбиране за ползването на субсидиите, по отношение на селекцията.

Тестажа на мъжките животни, е едно от най-важните, но и едно от най-трудните мероприятия. Например в Германия единствената субсидия, която се дава на развъдните организации, това е за провеждането на тестажа на разплодниците. Разходите за един бик, докато стене производител и търсен на пазара, струва от 300 000 – 400 000 евро. Вероятно при пълен тест за кочлетата и тяхната цена няма да е ниска.

Успех на всички РА, които са създали и тези, които тази година ще създадат депа и започнат производство на кочове. Следващата стъпка обаче е много трудна – тестажа на младите животни. Така че, нека сега всеки, който разбира да помага на РА в това отношение.

Михаил Михайлов

Овцевъд & Козевъд

 

1 КОМЕНТАР

  1. Аз па ся да ви кажа за тая поредна измама която ще се отрази най – вече на овцевъдите: къде и колко коча ще се тестват ,кой ще ги тества ,ще се тестват да речем кочове от фермата та Гриша Ганчев ,ферма Верде ,Маджаров,но ще се тестват нали по потомство ,а именно в тяхните ферми ,дето имат големи резултати не само заради голямата генетика ,ами заради технологията на отглеждане ,финансовия им капацитет ,условията ,и тагдали дето притежават ,и кво ще докажат естествено големи резултати веднага ,и естествено много и бързо постигнали ,преминали цитирам: ФИНАЛНАТА ПРАВА ,и кво айде всички ферми имат голям млеконадой ,съответно и много пари ,чудят се кво да си праят парите ,и де да идат на почивка ,никакъв де минимис ,овцевъдите са най – богатите… Ей колеги не знам дали се усещате как искат пак убавичко да ни подхлъзнат ,някои институции ще извлекът изгода от тва тестуване ,па ние пак шъ духаме супата ,щот млякото е един лев ,а у Испания е почти два лева…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук