Обезроговяване на яретата

Някои път става така, че учениците надминават учителите. Това се случва и при отглеждането на козите.

Докато преди години водещи бяха страни, като Гърция, Германия, Австрия, дори Управление на видим и България, сега имаме разместване на пластовете и начело застанаха Южна Африка, Нидерландия, Гърция си остава и новия „играч” на този пазар е САЩ. Страната на коубойте за почва да става и на козевъдите

Нов тласък на развитие на козевъдството

При нас обезроговяването при козите не е много на мода, но практичните американци си го правят редовно.

Как го правят те.

По-голямата част от собствениците (77%) обезроговяват яретата до навършване на 2-седмична възраст. Останалите 23% фермери правят това на по-голяма възраст. Определено обезроговяването над две седмици увеличава сложността при пълното отстраняване на роговата пъпка и удължава лечебният процес.

70% от козевъдите използвали каутеризиращо /нажежено/ желязо за 8 секунди или повече, което обаче може да увеличи риска от термично увреждане на мозъка. Увеличаване времето на допир на желязото с роговата пъпка може да доведе до по-сериозни и трайни мозъчни увреждания.

Трябва да се избягва продължителност на процедурата от 15 и 20 секунди, тъй като тази продължителност води до сериозни хистопатологични промени. Поради това е необходимо да се обучават козевъдите в този аспект с участието на практикуващи ветеринарни лекари.

Най-различните методи за обезболяване по време и след манипулацията се използват в 70% от фермите, като нараняванията и болестите са най-честите причини. Факторите, които влияят на използването на болкоуспокояващи медикаменти във фермите, са свързани с разходи (включително ветеринарния персонал) и времето, необходимо за администриране, но повечето производители използват болкоуспокояващи средство заради ползата за животните.


каутеризация — Процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук