Козето сирене – състав, ползите и вредите от неговото използване

Сред млечните продукти, традиционно популярни са сирената. Произвеждат се от различни видове мляко – краве, козе и други. Козето сирене е популярно със своите хипоалергенни свойства, необичайна мека текстура и органолептични свойства. По време на планирането на диетата на семейството актуални стават въпросите за ползите от този продукт за тялото и неговите различия с кравето.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛОРИИ И ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Трябва да се отбележи, че съдържанието на калориите директно зависи от съдържанието на мазнини.

Имайки предвид това, сирената се разделят на:

 • без мазнини (20%);
 • с малко мазнини (20-30%);
 • нормални (40-50%);
 • двойно съдържание на мазнини (60-75%);
 • тройно съдържание на мазнини (над 75%).Таблиците с калории най-често дават показатели, посочващи процента на масленост или за основа се взема нормалният вид сирене (50%).
  Калорично съдържание – 364 kcal / 100 g продукт.

  Хранителна стойност на 100 g:

  • протеини – 21,6;
  • мазнини – 29,8;
  • въглехидрати – 0,1;
  • вода – 45,5.

  Мазнините са основният източник на енергия за тялото. Те образуват защитни слоеве на вътрешните органи, доставят в тялото мастноразтворимите витамини А, D, Е, К.

  100 г козе сирене съдържа 45% от дневната стойност на мазнините.
  Съдържанието на протеин в същото количество от продукта е 26% от дневната стойност.

  Химичен състав
  Макро- или микроелемент Съдържание в 100 g продукт % от дневната стойност
  Витамини
  A 407 μg 45
  Б 1 0,07 mg 4,8
  Б 2 0,68 mg 37,6
  B 4 15,4 mg 3,1
  Б 5 0,19 mg 3,8
  Б 6 0,06 mg 3
  Б 9 2 μg 0,5
  12 0,22 μg 7,3
  д 0,5 μg 5
  Е. 0,26 mg 1,7
  PP 1,15 mg 5,7
  К 2,5 мкг 2,1
  Минерали
  Калий 158 6,3
  Калций 298 29,8
  Магнезий 29 7,3
  Натрий 515 39,6
  Фосфор 375 46,9
  Желязо 1,62 9
  Манган 0,093 4,7
  Мед 564 56,4
  Селен 3,8 6,9
  Цинк 0,66 5,5

  Съдържанието на витамини и минерали в козето сирене е по-високо от това на същия продукт, произведен от краве мляко. Неговите протеини и мазнини се усвояват по-добре от тялото, така че определено се препоръчва в бебешката диета. Съдържанието на лактоза е минимално, така че продуктът е полезен за хора с алергия към лактоза.

  Важно! Препоръчително е да хранете детето със сирене или ястия с козе сирене по време на вечеря. Съдържащият се в него казеин се абсорбира напълно за 6 часа, така че тялото не чувства глад. Това ще даде на вашето бебе спокоен сън.

  Храненето на козата влияе върху качеството, витаминния и минералния състав на млякото, а заедно с него и сиренето.
  Вкусът също се влияе от различни подправки, добавки и производствени методи.

 • Кардамон – добавката на тази подправка при направата на козе сирене подобрява чревната микрофлора, насърчавайки развитието на полезни микроорганизми.
  По този начин се намалява съдържанието на   холестерол и се повишава количеството на калций.Може да се използва за различни лечебни цели като компонент на диетата за пациенти, възстановяващи се от операции и със заболявания на опорно-двигателния апарат.

  Няколко свойства на продуктите от козе сирене са важни за мъжкото тяло:

 • високото съдържание на витамин А (45% от дневната стойност) има положителен ефект върху репродуктивната функция на организма;
 • протеинът е необходим за увеличаване на мускулната маса и е полезен както за спортисти, така и за физически работници;
 • наличният калций и фосфор допринасят за растежа и укрепването на скелетните кости.Ползи от козето сирене за жените:

  Ползата за жените се крие в ниското съдържание на калории в продукта. Особено полезен е за бременни и кърмещи жени, тъй като осигурява на организма протеини, витамини, макро- и микроелементи, както и балансиран състав на аминокиселини. Лесно смилаемо сирене се препоръчва от диетолозите за диети за отслабване и управление на теглото.

  • съдържащият се в него витамин D помага за възстановяване на кожата, подобрява нейното състояние;
  • протеините имат положителен ефект върху състоянието на косата и ноктите;
  • активните съставки ускоряват и нормализират метаболитните процеси и ускоряват изгарянето на мазнините.

  Ползите от козето сирене за възрастните хора

  Тялото на възрастен човек страда от естествено влошаване на хемопоетичната система и патологии на сърдечно-съдовата система. Витамините от група В участват в окислително-възстановителните реакции, подобряват състоянието на кръвоносните съдове, премахват патологиите в работата на сърцето и намаляват риска от инфаркт.

  Знаете ли? Хипоалергенните качества правят козето сирене любимо сред тези, които са алергични към лактоза. Участвайки в метаболитните процеси в организма, то става незаменимо за подобряване на функционирането на червата, сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система.

  Голямо количество мед допринася за метаболизма на желязото, стимулира усвояването на протеини и въглехидрати. Това подобрява доставката на кислород до клетките на тялото, предотвратява запушването на кръвоносните съдове с холестеролни плаки.

  Козето сирене  е източник на калций, поддържа нормалното състояние на опорно-двигателния апарат. Полезен е и с това, че предотвратява разрушаването на костната тъкан, а в случай на наранявания ускорява възстановяването на организма.

  Ползите от козето сирене за децата

  Полезните микроорганизми, които съставляват сиренето, спомагат за подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт и бързото усвояване на храната. Неговите мазнини и протеини се усвояват по-лесно и по-бързо от детския организъм. Козе сирене може да се сервира за закуска или вечеря.

  Знаете ли? Предполага се, че технологията за производство на меко сирене е била открита от древни хора по случайност. Хората са използвали стомаха на копитни животни, за да съхраняват мляко. Бактериите, които причиняват ферментацията, са му повлияли, образувайки изварата и суроватка.

  Като източник на калций, той укрепва и развива костната система на бебето. Той също така предотвратява разграждането на костите и поддържа зъбите и косата в добро състояние.

  Противопоказания и вреди от козето сирене

  Характеристиката, която влияе върху наличието на противопоказания, е високата киселинност на продукта. Ето защо не се препоръчва за хора с язва, гастрит с висока киселинност, възпалителни процеси на червата в острата фаза.

  Важно! Центровете за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) силно обезкуражават жените, които очакват бебе, да ядат меко сирене. Причината е рискът от заразяване с бактериални инфекции, които могат да навредят на здравето на бебето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук