Как да намалим горещината

Преди няколко години, когато за първи път започнаха да ни „плашат” със смяната на климата и идващите тропични горещини, сякаш много-много не вярвахме. То и сега не вярваме, като все си мислим, че така ще бъде само тази година.
Оказа се, че тази е поредната гореща година и освен да си купим климатик или вентилатор, не сме направили нищо друго.

В началото на лятото публикувахме много статии и препоръки за намаляване топлиният стрес при животните.
То какво ли не беше – къпане, вентилатори, пръскалки, чадъри, навеси и др.
Но не се сетихме да подскажем на нашите читатели, от които много са фермери, как да намалят влиянието на високите температури.
Ето и защо днес ще ви препоръчаме няколко изпитани неща за да се чувствате комфортно като животните, за които предполагаме, че вече сте осигурили подходящи условия след като сте прочели нашите статии.

Най-лесното и бързо, което можете да направите е, излизаики на открито да си сложите любимата шапка. Разбира се, сламена или платнена, с голяма периферия и цвете за жените  😛 .

Следващото е, да не позволите на слънцето да влезе в дома ви. Пускате щорите и пердетата, разбира се след като сте затворили прозорците. Има дори вариант да покриете стъклата с слънцезащитен крем. Следва отваряне на прозорците вечер за да влезе свеж и чист въздух.
Ако нямате климатик може да използвате в къщи малък йонизатор и ако периодично му наливате студена вода той дори може да охлажда.

В къщи контролирайте електрическите и газови уреди. Използваите ги по-малко време и ги дръжти изключени. Дори компютъра излъчва топлина. Загасете го щом не го използвате.

Следва най-важното.
Хидратацията. Пиенето на много вода помага за преодоляването на много високите температури.
Водата помага за регулиране на телесната температура. Дори да не изпитвате непременно нужда да пиете вода, препоръчително е винаги да имате бутилка, от която да пийвате от време на време по глътка. Особено ако планирате да останете на слънце.

Следва охлаждането, което е неизбежно. Вече в много градове по улиците има пътеки с водни пръскалки, подобни на тези в оборите. Пътеките са десетина метра дълги и вие минавате между пръскалките и водата ви освежава. Всичко е изчислено така, че изсъхвате докато стигнете до следващата пътека и пак се мокрите и така до края на улицата.

Следва използването на мокри кърпи, което не е за предпочитане. По-добре си намокрете шала и го сложете на врата. Може също да опитате да го сложете на китките, колената и бедрата.

Отиваме към най-интересната част от нашите препоръки.
Първият метод са прилагали египетските фараони
намокрете чаршаф със студена вода и след това го изцеждате, така че от него да не тече вода. След това можете да го използвате за “завивка”. Можете да осъвремените този египетски трик, като поставите чаршаф във фризера или хладилника няколко часа преди лягане, който след това постилате на леглото.

И накрая, откажете се от готвенето на пара и огън.
Опитайте студени храни, като салати.

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук