Горещините продължават. Защитете животните


От екстремната лятна топлина страдат  не само  хората, но и  животните. В тази връзка, всички животновъди трябва да обръщат повече внимание на животните си. Това се отнася както за домашните любимци, така и за добитъка. Най-важното е да се осигури режим на пиене на вода и да се предпазват от пряка слънчева светлина.

Режима на пиене включва  достъп до достатъчно прясна вода през целия ден.

Защита на  животните от пряка слънчева светлина и осигуряване на сянка.

Животните не трябва да бъдат оставени без надзор и в никакйв случай да не са вързни.

“Животните са живи и съзнателни същества, които, както и хората, страдат от топлината. Трябва да се помни, че доброто отношение към домашните животни, зависи от грижите на хората. Бих искал да помоля всички животновъди да не подценяват екстремните  температури и да осигурят на животните си, голямо  изобилие от прясна вода и сянка, колкото е възможно “, – казва  Габриела Maтечна – заместник-министър на земеделието и развитие на селските райони на Словакия. Според министъра, дехидратацията може да причини много здравословни проблеми на животните и затова всеки фермер трябва да гарантира, че животното има достъп до питейна вода през целия ден.

След което, последваха и няколко препоръки за справяне с високите температури:

  1. На първо място е достъпа до  питейна вода. Сменяйте водата няколко пъти на ден.
  2. Не излагайте животните на пряка слънчева светлина и избягвайте да ги изкарвате  по време на най-горещата  част на деня.
  3. В никакъв случай не оставяйте животните сами в колата. Нито за миг!
  4. Не оставяйте кучета в двора или магазина.
  5. Покриви от  листовете тенекия,  са неподходящи при  топлинни условия.
  6. Ако искате да охладите животните (независимо дали кучета или котки), трябва да го направите постепенно. Започнете от лапите. Ако имате семейна къща и градина, имайте басейн за животните.
  7. Асфалтът през лятото достига повече от 50 градуса и трябва да го избягвате. Животните могат да изгорят лапите си!
  8. Въпреки че повечето ресторанти или кафенета вече предлагат   съдове за водопой на домашните любимци, не разчитайте на тях. Носете винаги вода и преносима тава.
  9. Ако нямате домашни любимци или домашни животни, поне оставете в двора купа със студена вода. Ще помогнете на котки, таралежи, птици и други животни да преодолеят жегата.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук