Нов тласък на развитие на козевъдството

0

Преди десетина години, да кажеш в САЩ, че отглеждаш кози, си беше просто срамно и те гледаха като животновъд от второ качество. На пиедестала бяха кравите, млечните крави, месодайните крави, ако искате и аборигените крави.

Изведнъж обаче, развъждането на млечни кози стана популярно и изисква специални програми за обучение.
За да се гарантира, че собствениците на животни ще се справят с отглеждането на козите, правителството възложи на учените от Университета на Айова да проведат проучване върху животновъдните практики в 30 ферми за отглеждане на кози. 

Всяко едно проучване започва със събиране на информация относно изследването. Така започнаха и учените да разберат и сканират какво става по фермите, след което в доклада ще се изложат слабите страни и последващо обучение на фермерите по тези въпроси. Кратко, точно и ясно. У нас доста трудно става това и управляващите прибегнаха до други методи- имаш завършен курс участваш в програма, субсидия, мярка или нещо подобно.

Какво показа първото проучване за козевъдстовто в САЩ:

„В страната се отглеждат около 2,7 милиона кози, от които 440 000 бр. са млечните. Търсенето на продукти от козе мляко като сирене и кисело мляко нараства, което води до увеличаване на добитъка.

Проучването показа, че средната възраст на анкетираните фермери е 44 години (диапазон = 17–62 години), а 64% от участниците са мъже.Средният брой години опит в козевъдството е бил 14 години, като 73% от анкетираните са имали опит в мандра. Средният размер на стадата е 185 глави със средна продължителност на лактацията 314 дни и със средно годишно производство от 3 л мляко дневно от коза.

10% от производителите заявиха, че са сертифицирани биологични. 93% от производителите развъждат породите Саанска и Алпийска и Alpine. Развъждат се също породите Американски ламанчани, Англо-Нубийска коза, Тогенбург, Оберхазли, Сабел и Кико.
Най-често срещаната диета включва сено и зърно/концентрат. Достъп до открити пространства е осигурен за 73% от фермите, останалите са бетонните площадки.

Машинно доене се използва в 93% от фермите, ръчно доене – в 7% от фермите. По принцип всички извършват обработка на вимето и активно проверяват за мастит, като оценяват качеството на млякото, отока, цвета и твърдостта, температурата на вимето.

Интересното е, че само половината от производителите са използвали отопление в зоните за отглеждане на яретата, въпреки че температурата на околната среда достига -20°C (или по-ниска) през зимата, така че измръзването не е необичайно. Важно е собствениците да осигурят най-добрите грижи за новородените при екстремни температури, като ги изсушат напълно след раждането и ги преместят в топла среда.

Яретата, изложени на студ (-3 до -10°C) в продължение на поне 5 дни след раждането, имат по-ниски нива на оцеляване.
Температурата също влияе върху поведението на възрастните кози, тъй като времето на лежане е намалено при кози с ниски (-6 до -8°C) околни температури в сравнение с умерените (10 до 12°C).

Констатациите на учените е, че са необходими допълнителни образователни и обучителни програми за козевъдите.

списание Animals 2021

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук