Проблем с вълната

0

Кризата по отношение продажбата на вълната стигна и до най-големите производители на такава – Австралия и Нова Зеландия. Преди продажбите имаше криза за стригачи, породени от коронакризата и безмилостните правила в Австралия за 14 дневната карантина.

Въпреки това, миналата година Австралийският износ на вълна възлиза на 3 милиарда долара годишно.

    •  60 000 производители на вълна в страната плащат 1,5% индустриална такса за научноизследователска и развойна дейност и маркетинг
    •  80% от вълната на Австралия се изнася за Китай;
    •  8% за Индия; 
    • 6% за Италия

Независимо от тези добри на пръв поглед резултати, свалянето на руното става все по-голямо бреме за овцевъдите, а през последните години съпроводено и с финансови загуби. Дори и когато вълната се продаваше на висока цена, малко хора се хващаха за занаята стригач, или както им казват в Австралия – ножиците. Ето защо, още преди 40-50 години са правени много опити руното да се сваля по химичен начин – поемане на определени медикаменти от овцата, която изтънява вълната и след десетина дена тя се сваля с ръце или мазане външно с различни химикали. Щом все още се търсят „ножици” да се стрижат овцете, означава, че резултата от тези опити е негативен.

Сега се работи по създаването на „нуди” или „гола” овца.
Нуди овцете, които хвърлят сами вълната си, стават все по-популярни. Това означава, че тези овце не се стрижат и сами си хвърлят вълната. Работата да се създаде такава овца започва с избор на овце с малко вълна по тялото, гол корем. Те се покриват с подобни кочове и така няколко поколения. Първите резултати са насърчителни и австралийските овцевъди вероятно ще се насочат в отглеждането на голи овце и производство на месо..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук