Беларус: След кравите и сиренето, идват овцете

1

Независимо от това, което се случва по отношение на политиката в Беларус и трудното бъдеще, производството на селскостопанска продукция непрекъснато се увеличава. Беларуското сирене, вече заема четвърта позиция в света, броят на държавите в които се изнасят продукти от Беларус вече надмина 100.

Очаква се да се увеличи износа на месо до 1 милиард долара тази година

Досега не се е чуло нещо за овцевъдството на Беларус. То няма и какво да се чуе, защото в страната се отглеждат до 60 000 бр овце. След като се решиха големите проблеми в говедовъдството, сега започна да се работи и по изграждането на новото овцевъдство на Беларус.

Вероятно „новата” порода за месо на Беларус ще бъде Ил дьо Франс. Една от най-търсените породи на европейския пазар. Развъдчиците ценят добрата продуктивност по отношение на месо и качеството на месото. Внос на животни от тази порода  е направено в белоруските ферми само преди година.

Досега овцете в Беларус се отглеждаха в селските дворове. Съвсем скоро държавата дори прие специална програма. Овцевъдите получиха редица преференции: сега е много по-лесно да получат земя и да изкупят празни обори или навеси. В едно такова стопанство вече живеят овце от тази порода. Не само живеят, но през тази година доидоха и първите агнета. Подготвя се и втори стопански двор, в които ще бъдат населени 700 овце от Ил дьо ранс.

Всичко това доведе до търсене на овце. Агнешкото месо не е най-популярното месо в страната, но въпреки това беларусите го купуват с желание.

Страната възнамерява да изнася до 1200 глави овце годишно. Планира се да се построи малък цех за продажба на готови продукти за ценителите на овнешкото месо.

Миналата година Беларус достави месни продукти за 24 държави. Включително нови пазари – Малайзия, Сингапур и Саудитска Арабия.

Източник: “MIR 24”

1 КОМЕНТАР

  1. Един Беларус който го хулят че го управляват диктатори. Сега това ако се чете от МЗХ да кажат България какъв износ на селскостопански продукти има към тези нови пазари на Беларус.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук