Когато купуваме кочове – трябва да бъдем много внимателни

Купуваме коч

Купуваме коч – какво гледаме

Започваме от главата.
Първи са зъби и уста:  Проверете зъбите – резците и кътниците. Не трябва да има скосени или липсващи зъби. Бучките по челюстната линия може да се признае за абцес на гниене на зъбите.

Шия / глава / рамене:  Проверете за рани от битки или признаци на казеозен лимфаденит (CLA), хронични абсцеси, които се появяват в повърхностните лимфни възли.

Състояние на тялото: Обърнете внимание има ли рани по тялото.

Пенис :  Проверете дали е чист от инфекция, без следа от нарушаване и обвивката на пениса и дали  самия пенис може ли да излиза.

Тестиси : Сперматозоидите отнемат шест до осем седмици, за да се произвеждат и да се възприемат, преди да се „докопат”, така че в идеалния случай кочовете трябва да се оценят 10 седмици преди скачките. Тестисите трябва да се твърди, но еластични и с добри размери. Проверете за бучки, слепване и равномерност на размера.
И много важно –  два ли са.

Измерете обиколката на скротума:  Минимални стандарти за коч са 32 см за ниско плодовитите породи и 30 см за плодовитите породи.

Кочовете играят решаваща роля в работата в стадото, така че изборът на животни, който допълва системата, е едно от най-важните решения, които ще вземате през годината.

Крака  – кочовете се нуждаят от здрава крака. Те са нужни за всичко. Дори да бягат от вълци, които ги има много в Европа.

Последното е да се провери за Ваксинациите.
Нещо, което винаги забравяме да проверим. В тази връзка трябва да се изисква тази информация от продавача, а той да я достави от дневника на лекуващия лекар. Задължителните ваксинации и изследвания трябва да са направени в исканите срокове. Всяка ваксина трябва да има и дата на поставянето.
Трябва да сте сигурен, че закупените кочове са ваксинирани против заболявания за които са ваксинирани вашите овце.
Ако нямат такива ваксини, трябва да им се сложат.
Добрите фермери сами ваксинират входящите кочове, за да са сигурни, че кочовете са ваксинирани.

В един от материалите за купуване на кочове се каза, че овцевъда трябва да види нещо за коча, което не се вижда. Става дума информацията за развъдната стойност на животното. Това още у нас е добро пожелание. Но все пак нека да видим какво има скрито в тези стойности.

Приблизителните развъдни стойности предлагат стойност на животното за специфична черта, чрез анализ на данни за родословието и производителността.

Интересните черти не могат да се оценят визуално и предадените атрибути трябва да останат в стадото в продължение на много години, като се предават от поколението на поколението, чрез новите животни.

През последните години има серия от нови признаци, въведени за конкретни породи, където има големи масиви от данни.
Една от новите важни черти е дълголетието на овцете.
Нови са развъдните стойности за тегло на трупа, дълбочина на мускулите и клас на мазнини. 

След този, последен оглед – външен и ако има вътрешен – развъдните стойности, се уточнява цената на коча.
Задължително се изважда и пътен лист, може да се помисли и за застраховка за времето на транспортиране и първата седмица престой в новата ферма.

Осигуряване на подходящ транспорт да не се повреди животното.

Нормално е пристигайки на новото място

да се проведе двуседмична карантина

най-малко, която хем ще позволи адаптиране при новите условия и ако има нещо по отношение на заболяванията, да бъде изолирано.
Всичко това трябва да стане след консултации с ветеринарен специалист. Този период на карантина трябва да се използва и за подготовка на коча за случната кампания.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук