18+ – Тестисите – колкото по-големи, толкова по-добре

Днес ще пишем за тези на кочовете.
Все пак нали сме в случна или заплодителна кампания при овцете, както казва един наш читател.
Какво казва науката по отношение на тестисите на кочовете.

Размера на тестисите може с най-голямо основание да се разглежда като критерий за селекция по репродуктивните способности на мъжките разплодници.

Колкото по-големи, толкова по-добре.
Поне така показват изследванията.

Интересна е динамиката на растежа на тестисите при Черноглавата плевенска порода. До три месечна възраст  растежа на тестисите е бавен и не може да се провежда отбор по този признак. Половата зрелост настъпва на 6 месечна възраст, обемът на еякулата се увеличава до 10 месеца, а концентрацията до 12 месечна възраст. Обиколката на тестиса е в положителна корелация с обема на еякулата, концентрацията му и живото тегло.
С други думи – големи тестиси, повече сперма и по-едри кочове.

В Унгария са изследвали обхвата на скротума при 20 възрастни и 65 млади кочове. От породата Унгарски меринос. Установява се рангова корелация между обиколката на тестиса и либидото + 0.56, а между обиколката и количеството сперма има + о.45. положителна е и корелацията между обхвата на скротума и броя на ефективните скачки +0.39.

Изследван е и броя на съещаваниятя за 20 минути с разгонени овце и на размера на тестисите. Изследователите предлагат и норматив за броя на овцете за естествено покриване от един коч през един сезон.

Брой съешавания за 20 мин  Обиколка на тестиса Брой овце за съешаване през сезона
 2 повече от 28 см   50
3  повече от 30 см  75
  4-5  повече от 30 см  100
 6 и повече повече от 32 см 125

Пак припомняне, този норматив се отнася само за кочове.

Според различни автори, диаметъра на тестисите на кочовете има унаследяемост от 0.13 до 0.60, както при мишките, така и при овцете е установено, високоплодовитите породи имат относително по-едри тестиси.

Женското потомство на кочове с голяма полова активност имат по-добра заплодяемост в сравнение с това, на кочове с понижена полова активност.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук