Козе месо – защо?

Мускулно съдържание на мазнини в козе месо в сравнение с други видове месо.

Месо от: вътремускулна мазнина:
свинско 2 – 4%
овнешко 2. 3%
риба 2%
телешко 1 – 7%
Пиле 1 – 4%
яре – сукалче 1 – 1,5%

Козето месо съдържа 72% от наситените мазнини, които има в пилешкото, и само 16% от наситените мазнини от говеждото месо. То е чисто месо, което лесно се усвоява от организма. То е с най-високо съдържание на желязо (3,3 мг/100г), в сравнение с телешкото (2,9 мг/100г), свинското (2,7 мг/100г), агнешкото (1.4 мг/100г) или пилешкото (1,5 мг/100г). 

Козето месо е едно от най-здравословните червени меса. Освен това то е с много добър вкус. Въпреки това потреблението на козе месо е сравнително малко – около 6% от потреблението на червено месо в световен мащаб. Най-често се консумира в Судан и в Китай.

Козите могат да се изхранват с растителност, която другите животни пренебрегват, както и да стигнат до места, които са труднодостъпни. Когато се отглеждат във ферми, козите имат и особено специфична роля по отношение на екологията там. Те могат да се изхранват с тревата, която другите животни са изпотъпкали, както и с листа на храсти или дървета, които другите не ядат.

парчета козе месо

Това месо се счита за „постно“ и диетично, тъй като в него няма мрамори или мазнини, разпръснати вътре в мускула, както може да има говеждото. Неговата изключителна нежност обаче е забележителна дори при възрастни животни.

Козето месо е естествен продукт с ниско ниво на мазнини и добър процент на ненаситени мастни киселини, чието включване в диетите трябва да се насърчава.

Сред свойствата на козето месо е, че то е питателно така, както и говеждото.

Изследвания, проведени от Университета на Северна Каролина (САЩ), показват следните свойства и предимства на вареното козе месо в сравнение с другите меса

Среден състав на козето месо  (в 100 гр)

Мазнини: 5,20 g Холестерол: 100,00 mg Цинк: 5,50 mg
Протеини: 20.10 g Желязо: 1,30 mg Фосфор: 160,00 mg
Вода: 74,70 g Калций: 9,00 mg Йод: 40,00 µg
Енергия: 127.00 Kcal Магнезий: 48,00 mg Калий: 270,00 mg
Наситени мастни киселини: 0,71 g Мононенаситени мастни киселини:1,15 g Полиненаситени мастни киселини: 2,22 g
Селен: 37,40 µg Натрий: 370,00 mg Витамин В2: 0,15 mg
Витамин А: 0,00 µg Витамин B1: 0,10 mg Витамин B3: 6.10 mg
Витамин B6: 0,35 mg Витамин В9: 20,00 µg Витамин В12: 0.00 µg
Витамин С: 0,00 mg Витамин D: 0,00 µg Витамин Е: 2.30 µg

Хранителни свойства на козето месо

Поради наличието на йод сред хранителните вещества, козето месо благоприятства функционирането на нервната и мускулната тъкан, както и на кръвоносната система. Освен това йодът сътрудничи в метаболизма на други хранителни вещества и играе съществена роля за правилното развитие на щитовидната жлеза.

Козето месо, благодарение на съдържанието на цинк в него, е много полезно в процеса на формиране на костите, както и в развитието на репродуктивните органи, благоприятствайки функционирането на простатната жлеза.
Цинкът, освен че е мощен естествен антиоксидант, благоприятства усвояването на витамин А и синтеза на протеините като колагена. Той подпомага растежът на плода по време на бременност, и помага за поддържане на сетивата за зрение, вкус и обоняние,  присъства в различни тъкани на тялото ни като кости, мускули, тестиси, коса, нокти и роговиците на очите.

Поради съдържанието на селен, козето месо засилва защитата срещу сърдечно-съдови заболявания, като същевременно стимулира имунната система. Антиоксидантният характер на селена забавя процеса на клетъчно стареене, като същевременно придава превантивни свойства срещу рака. Действието на това хранително вещество е свързано с активността на витамин Е.

Поради съдържанието на протеини, козето месо е идеално за правилния растеж и развитие на младия организъм.

Концентрацията на натрий в кръвната плазма е тясно свързана с кръвното налягане, и високото присъствие на това хранително вещество в продуктите, които обикновено се консумират от козата.

Консумацията на козе месо в нашата диета, контролира холестеролът, необходим на нашето тяло, както в телесните тъкани (черен дроб, гръбначен мозък, панкреас и мозък), така и в кръвната плазма.

Наличието на витамин Е придава на месото от коза антиоксидантни свойства, които помагат да се запази целостта на клетъчната мембрана, като защитава клетките и увеличава защитната им реакция на присъствието на токсични вещества.

Антиоксидантните свойства на витамин Е защитават освен имунната система и нервната система с поддържане на невроналната мембрана и сърдечно-съдовата система, избягвайки разрушаването на червените кръвни клетки и образуването на тромби.

Витамин В6, благоприятства образуването на червени кръвни клетки, също така намалява нивата на естроген, като по този начин облекчава симптомите преди менструация, както и стабилизира нивата на кръвната захар по време на бременност. Освен това предотвратява образуването на калциево-оксалатни камъни или камъни в бъбреците.

Съдържанието на мастни киселини, прави козето месо източник на енергия, която ще спомогне за регулиране на телесната температура, обгръща и защитава жизненоважни органи като сърцето и бъбреците.

Поради наличието и на витамин В3 (ниацин), козето месо се намесва в процеса на трансформиране на енергията от въглехидратите, протеините и мазнините и спомага за отпускане на кръвоносните съдове, като им придава еластичност.

Заедно с други витамини от B-комплекс, ниацинът помага за поддържане на здрава кожа и храносмилателни лигавици, както и помага на нервната система да функционира добре.

Тъй като това е храна, богата на магнезий, козето месо помага  предаването на нервните импулси и свиването и отпускането на мускулите. Наличието на магнезий също така прави козето месо ефективно за укрепване на костната система и зъбите и много добро за сърдечно-съдовата система, като спомага за поддържане на сърдечната честота.

Освен това с магнезия се увеличава производството на бели кръвни клетки в полза на имунната система.

Смята се, че около 60% от асимилирания от нас магнезий се намира в костите и зъбите, 28% в органите и мускулите, а останалите 2% в телесните течности.

Козето месо съдържа 74,70% вода и следователно благоприятства хидратацията на нашето тяло, което трябва да му доставяме.

източник: nytimes.сом

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук