Изкуствено осеменяване

0

Не случайно след излизането на Великобритания от ЕС, испанците застанаха начело на овцевъдството в Европа. Оказа се, че не само по броя животни, но и по продуктивност заемат челна позиция. Няма нищо случайно, както се казва. Сега испанците са решили да внедрят изкуственото осеменяване на овцете в по-големи мащаби.

Първото ще е за изкуственото осеменяване. Най-напред обаче искаме да споменем какво правим ние в тази насока, за да не бъдем пак критикувани, че пишем само за другите.

Асоциацията на ББМК, миналата година ни изненада изключително приятно с проведеното осеменяване във фермата на Стоян Димитров – с. Панеретово, където бяха постигнати резултати от 73% заплодяемост. Опита бе направен съвместно с ИАСРЖ. Повече затова може да прочетете в

Завесите падат – осеменяваме козите

Завесите падат – осеменяваме козите

Не си мислете, че испанците осеменяват поголовно, от материала ще разберете, че и те сега се учат. Преди това ще публикуваме коментара на горната статия от един испанец:

Марсел Ронбони:В продължение на четири години работих с още един колега ветеринар,  в област Арагон. Поголовието, което обслужвахме беше 42 000 овце и кози. Козите бяха около 6 процента и се отглеждаха смесени с овцете. Ярешкото месо се цени по-високо от агнешкото. А най-много ценят месото от младите кастрирани индивиди, които се оставят да пораснат до година и половина. Никъде не осеменяват изкуствено и имат лошо мнение за него. Не зная как е в други райони на Испания. Но тук доста масово се прилага програмирано заплождане в извънестралния период, за да има оагвания през цялата година, а не еднократно. Лично аз съм третирал хиляди животни.

Проектът Reprovi търси нови разредители и подобрява микробиологичното качество на спермата.

Работна група „Прилагане на репродуктивни решения за повишаване на икономическата устойчивост на овцевъдните ферми “ (Reprovi) продължава да постига напредък с основната цел за подобряване на изкуственото осеменяване при овцете, което позволява увеличаване на плодовитостта и популяризиране техника при млечни и месни ферми.

Започнати са изследователски дейности за подобряване на микробиологичното качество на спермата, а също и  на разредители, за да се увеличи нейната активност и полезен живот.  

Работата по новите разредители и микробиологичното качество ще се извършва в сътрудничество с Университета в Мурсия (UMU) , Центъра за селекция и размножаване на животни от Valdepeñas (Cersyra- Iriaf) и Националния институт за селскостопански и хранителни изследвания и технологии (INIA) ,

Предполагаме, че забелязахте за какъв кооператив става дума, вероятно и при тях има подобен лозунг на нашия – Съединението прави силата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук