8 болести, с които животните ни заразяват

А те самите може и да не боледуват
Мекички, пухкави, мили – обичаме животните, особено малките, и често ги гушкаме. Някои от тях обаче носят опасни за човек инфекции, дори без самите да боледуват.

Ето някои от тях

Антропозоонози – Болестите, от които боледуват както хората, така и животните, са в групата на антопозоонозите. За тях има строг ветеринарен контрол. Защото и единичен случай е повод да се обяви извънредна ситуация. Част от тези болести могат да се предават както от диви, така и от домашни животни – котки, кучета, едър рогат добитък.

Лаймска болест – Причинителят на Лаймската болест е бактерията Borrelia burgdorferi, разнасяна от кърлежи. Болестта поразява котки, едър рогат добитък, но и човек. Често приносители на заразата са таралежи и гризачи. У нас в парковете и градските градини често се разнася и от катерици.
Болестта уврежда бъбреците, зрението на кучета и коне. Болните животни не са опасни за човек. Те обаче разнасят заразени кърлежи. А когато те ухапят човек, рискът от зараза е висок, особено, ако кърлежът остане забит в кожата повече от 48 часа.

Бяс – Човек се заразява при ухапване от заразено с вируса животно. Свързваме бяса с кучета и лисици, но вирусът носят плъхове, прилепи, белки…От бяс умират както дивите, така и домашните животни. Ако човек бъде заразен, трябва да бъде поставен под карантина, за да спре разпространението на вируса. Правят се и серия инжекции. Ако не се вземат мерки, изходът е летален.

Западнонилска треска – Заразата се пренася от комари. Резервоари на вируса са предимно птици и много по-рядко коне. Боледуват животни – птици, коне и магарета, котки.
Заразяват се след ухапване от комари от род Culex. Приблизително 80% от заразените не показват никакви симптоми. При около 20% заболяването протича с грипоподобни симптоми – ниска температура, възпалено гърло, главоболие,  болки в тялото, отпадналост, липса на апетит, коремни болки диария. Тежките случаи са рядкост и засягат централната нервна система – менингит или енцефалит.

Салмонелоза – Бактерии на салмонелата, които често са в яйцата, са причина за болестта. Те могат да бъдат открити също така в застояли води, напоителни канали, водоеми. От нея боледуват домашните пойни птички. Те се заразяват от хранилките и ваничките за вода, а болните най- често умират.
Нерядко листата на салатите още докато растат на открито се опаразитяват  със салмонела от насекоми и птици или пък от органичните торове. Ако листата на салата са заразени, отделяният от тях сок, помага на бактериите да формират биофилм,  дори след измиване остават по-дълго източник на инфекция.
Симптомите на салбонелозата  са като при остра стомашна инфекция. Особено е опасна за бременните. Затова те не бива да консумират сурови, рохки яйца и кремове, приготвени с тях.
Опасни могат да се окажат майонеза с яйца, сладкарски изделия, шоколадови мусове, тирамису или сос винегрет Сезар, който също може да е приготвен със сурово яйце.

Зоонозен грип – Зоонозните инфекции циркулират сред дивите и домашни животни – но могат да се предават и на човек. Този грип се причинява най-често от грипен вирус ѝ.

Бруцелоза – Това заболяване се причинява от бактериите Brucella. Те се срещат в елени, лосове, диви прасета. Инфекцията се разпространява в домашни свине, говеда, кучета. Последните, между другото, имат свои видове бруцела, които засягат репродуктивната система. При хората заболяването не е много често. Симптомите включват треска, умора, главоболие, депресия, оток на тестисите и артрит. Най-често човек се заразява от млечни продукти. За съжаление лечението отнема много време, но вероятността за възстановяване е изключително голяма.

Бяс – Всеки  знае за това заболяване. Човек се заразява от ухапването от заразени от бяс животни. Различни щамове на вируса се срещат при миещи мечки, лисици, катерици, плъхове, прилепи. Дивите животни умират от бяс, обаче и домашните любимци. Ако човек се зарази, тогава се изисква карантина за предотвратяване на разпространението на вируса. Необходимо е незабавно да се проведе курс на ваксинация. Без такива мерки е невъзможно да се излекува болестта и с нейното развитие рискът от смърт се увеличава.

По материали на medik.de

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук