Повече за козето месо

Преди няколко дни представителят на фермерското съсловие в Брюксел, фермерът Стоян Чуканов присъства на поредното съвещание и донесе хубавата вест, че в основния доклад, България е цитирана, че през последните години има увеличение на продукцията от кози.

Погледнато обективно, това не е чак толкова весело, защото си знаем, че най- бедните народи отглеждат кози и биволи. Сега нещата стоят по друг начин и козето мляко и месо набира все по-голяма скорост, като вкус и повишение на изкупните цени на продукцията от кози.

Каква е разликата между козе месо и агнешко месо?

За консумация основно се използва козе месо от млади животни на възраст 6-10 месеца. В ранна възраст козето месо е светло розово, с течение на времето става по-наситен на цвят, потъмнява на въздух, с бяла гъста мазнина.

По вкус и съдържание на калории, козето месо често се сравнява с агнешко. Те имат както общи черти, така и много различия. И двете меса са диетична храна, особено когато става въпрос за млади кози, но козето месо има по-солен вкус от сладкото агнешко.
И двата вида имат миризма, но при агнешкото тя се елиминира чрез правилна подготовка и добавяне на чесън и подправки, а в козе месо миризмата се свързва с неправилна подготовка и рязане.
Младото козе месо има вкус деликатно, напомнящ на заешко месо, “възрастното” козе месо е по-богато, по-пикантно.

Козето месо, е с по-малко мазнини и холестерол от агнешкото. Не предизвиква алергични реакции и се приема като хранителен продукт от всички религии по света.

Състав и съдържание на калории

100 грама козе месо съдържа 216 ккал, което го прави подходящо за диетично хранене. Козето месо е включено в менюто на деца, болни, диети и възрастни хора.

Козето месо съдържа следните вещества:

  1. Витамини В1, IN2, IN3, IN4, IN5, IN6, IN9, IN12, Е, Н.
  2. Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, хлор, сяра, йод, манган, хром, флуор, молибден, кобалт, никел и калай.
  3. Протеини – 39,1 на 100 грама продукт.
  4. Мазнини – 28.6.

В допълнение към богатия си и здравословен състав, приятен вкус и нежна текстура, козето месо не се влияе от паразити, което го прави още по-търсено.

Ползите от козе месо за човешкото тяло

Козето месо е с ниско съдържание на мазнини и холестерол.
Козето месо се усвоява лесно, има вкус и може да се приготви по най-различни начини. Специфичните му характеристики правят козето месо незаменим продукт в диетата на представители на всички полове и поколения.

За мъжете

Месото е от съществено значение за всички хора, особено за мъжете, които участват в тежък физически труд или усърдно се занимават със спорт. То насища организма с протеини, а козето месо има и висока хранителна стойност с минимално количество мазнини. Това означава, че полезните свойства на козето месо помагат в борбата с атеросклерозата, диабета, затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания, към които мъжете са особено предразположени.

Също така, козето месо съдържа много цинк, който има положителен ефект върху функционирането на простатната жлеза. Така че редовната консумация на вкусно козе месо помага да се поддържа не само общото, но и сексуалното здраве.

Козето месо има способността да възстановява увредената съединителна тъкан, което също е високо оценено от представителите на силната половина на човечеството, които страдат от херния, навяхвания, разкъсвания на сухожилията, проблеми със ставите поради тежко повдигане или наранявания. Наличието на холин има положителен ефект върху черния дроб, особено ако е страдал от недохранване, тютюнопушене, консумация на алкохол.

За жената

Представителите на красивата половина на човечеството, също се възползват от вкусно козе месо, особено по време на бременност и отглеждане на потомство. Желязото помага за стабилизиране на хемоглобина, оксигенацията на кръвта, калият поддържа сърдечния мускул, премахва излишната течност, а фосфорът укрепва костите, зъбите и стимулира метаболитните процеси.

Не само козе месо, но и козе мазнина помага за поддържане на красотата и младостта. Има отлични противовъзпалителни и емолиентни свойства, така че може да се използва за козметични и медицински цели.

За децата

Растящото тяло се нуждае от балансирана диета и голямо количество протеини. Козето месо доставя различни хранителни вещества, витамини и минерали, жизненоважни за растежа и развитието на детето.

То е в състояние да укрепи имунната система, да направи костите здрави и зъбите здрави. Наличието на незаменими аминокиселини оказва положителен ефект върху мозъчната функция и за дете, активно изследващо света, това е изключително необходимо.

Дневна норма на потребление

Този показател е пряко свързан с възрастта, пола, здравословното състояние и стреса:

  1. Деца – 50-80 грама.
  2. Жени – 130-150 грама.
  3. Мъже – 150-180 грама.

Източник:tripadvisor

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук