В различните видове кафе има различно количество кофеин – колко точно?

Уикенд: Ползи и рискове от кафето

Кафето е най-големият хранителен източник на кофеин. Стандартно получаваме около 95 милиграма кофеин от една нормална чаша кафе. Количеството обаче варира в зависимост от вида напитка и сорта кафени зърна и как те са изпечени. То може да варира от 0 мг до значителните 500 мг.

Преди да се запитате защо е нужно да научите колко кофеин има в кафето, хубаво е да знаете, че тонизиращата напитка е силно антиоксидантна и полезна за здравето. Приемането на прекалено много кофеин обаче е свързано с нежелани реакции като тревожност, нарушения на съня, сърцебиене и неспокойствие.

Консумирането на 400-600 мг кофеин дневно обикновено не е свързано с нежелани реакции при повечето хора. Това са около 4 чаши кафе на ден. Разбира се, трябва да се вземе предвид, че кофеинът влияе на различните хора различно, така че всеки с опита си научава колко кафе дневно е добре за него.

Ако се върнем на темата, вижте в следващите редове колко точно кофеин има в различните видове кафе.

Сварено кафе (на джезве)Варенето на кафе е най-разпространеният начин да се направи кафе в САЩ и Европа. Приготвя се чрез изсипване на гореща или вряла вода върху смляно кафе на зърна, обикновено съдържащо се във филтър. Една такава чаша варено кафе съдържа около 70-140 мг кофеин.

Есперсо-базирани напиткиИма много тонизиращи напитки базирани на еспресото. Кафето се смесва с различни количества мляко на различна температура. Такива са напитки са лате, мокачино, капучино и подобните им вариации. Тъй като млякото не съдържа никакъв допълнителен кофеин, кофеинът в тези напитки зависи от количеството кафе, с което са направени. Той може да варира от 60 до 125 мг.

Разтворимо/инстантно кафе/ Инстантното кафе се произвежда от варено кафе, което е изсушено чрез замразяване или изсушено на топлина. То обикновено се предлага на големи сухи парчета, които се разтварят във вода. За да го приготвите, просто смесвате една или две супени лъжици сушено кафе с гореща вода. Тази вариация на напитката съдържа по-малко кофеин или около 30-90 мг.

Безкофеиново кафеВъпреки името си, в този вид кафе има кофеин. То може да съдържа различни количества кофеин, вариращи от 2 до 7 мг на чаша. Въпреки това, някои сортове могат да съдържат дори по-големи количества кофеин, в зависимост от вида на кафето, метода на декофеинизиране и размера на чашата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук