Австралия увеличи стадата си

0

Вероятно няма овцевъд да не знае, че Австралия е най-овцевъдната страна в света. Преди 40 години в страната се отглеждаха до 150-180 млн овце и бройката им се менеше според исканията на пазара. Имало е години, когато услугата – да бъде застреляна и загробена една овце е била по-скъпа от овцата. Сега нещата са коренно различни. И там много фермерски семейства се насочват към градовете, индустрията търси все по-малко вълна , работниците също ги няма, както при нас.

През последните години Австралийското овцевъдство понесе много загуби „благодарение“ на сушата и пандемията от коронавируса. По-добрите метеорологични условия тази година съживиха овцевъдството в Австралия. Миналата година, след дълъг период на суша, броят на овцете  спадна до минимум за всички времена с едва 64 милиона животни. В последната си прогноза индустриалната асоциация (MLA) приема, че до датата на броене на 30 юни 2021 г. овцете ще нараснат до 68,1 милиона бр. или 6,3% над нивото от предходната година

Ако не настъпят нови суши, националното стадо може да нарасне до 75,4 милиона овце до 2023 година. Възстановяването на запасите се случва по-бързо от очакваното. „Клането напоследък е малко и добрите сезонни условия насърчават производителите да отглеждат повече овце и овце за разплод“, казват анализаторите.

Очаква се броят на закланите животни да се увеличи с 300 000 бр. или 1,5% до 20,3 милиона животни през 2021 г. спрямо предходната година. Изводът е, че производството на овче месо ще остане на по-ниско ниво от предходната година – с около 650 000 тона. Но трябва да се увеличи с почти 10% през 2022 г. защото вероятно ще има повече предложения за износ.

От друга страна, износът на австралийски овце на живо вероятно ще намалее рязко, със спад от 21% до 640 000 глави. В допълнение към малкото оферти трябва да се добавят забраните за достъпност и износ по време на горещите летни месеци и премахването на субсидиите за внос на овце в Катар.

Източник :AgE

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук