Кланиците, агнетата, субсидията

0

За втора година се реализира даване на субсидии на кланици за подпомагане на тяхната дейност, във връзка с изкупуването на агнетата. С краен ефект  реализирането на по-голям брой агнета на достойни цени за овцевъдите.
Всъщност това упражнение не е нищо ново за животновъдството на много страни. Съвсем нормално е, да се подпомогне дейността на дадено преработвателно предприятие или търговски вериги и ефекта от това да рефлектира при производителите.
Примери колкото искате.

 У нас, още миналата година тази мярка на ДФЗ се посрещна с големи критики от животновъдите.
На първо място беше тези 7 лв сега  и 5 лева миналата година да се дадат на тях. Второто беше, че много овцевъди не разбраха идеята на помощта и дори някои от тях помислиха, че по пет лева ще се дава на кланиците за кг изкупено агне /имаше много такива случаи/.
Само преди дни ДФЗ се разплати с кланиците, като им преведе общо 237 000 лева за закупените от тях 33 911 агнета на цена на и над 5.50лева за кг.

Никой от фонда, нито от кланиците е казал, че цената трябва да е 5.50 лв. Тя трябваше да е минимум 5.50 лв и нагоре.

Някои от овцевъдите казват, че тази помощ е заковала цените на 5.50 лв. Тези 7 лева ще подпомогнат кланиците за логистиката, осигуряването на ветеринарно –медицинските документи,  хуманните условия при превоза на агнетата и др. подобни малки разходи.

Оказа се, че няколко дни преди празниците в много градове в магазинната мрежа – нямаше агнешко. Причината е, че фермерите получиха по-висока цена при продажби от място, а кланиците не вдигнаха цените, защото тяхната сметка нямаше да излезе. Освен това организациите и МЗХГ направиха доста за да няма внос на агнешко месо и агнета. Бройката от 34 000 заклани агнета почти отговаря на бройката, която се търси за да се получи субсидия при обвързаната подкрепа.

Въпросът е къде са останалите 800 000бр агнета, които трябваше да се появят на пазара /официално/. Затова, че не са там най-малко са виновни кланиците.

В крайна сметка могат да се направят няколко извода, по които трябва да се работи.

 • Заделените 3.5 млн за подпомагане на кланиците по време на кампанията през 2020 г и 1.5 млн.лв през тази година, не бяха усвоени.
 • Какви са причините за това – тук НОКА съвместно с кланиците, трябва да отговорят на този въпрос.
 • Да се отговори, има ли ги, няма ли ги тези 200 000 бр овце, както многократно се споменава в изказвания на овцевъди.
  Да се отговори тези 800 000бр агнета, колкото трябва да бъдат при стопанска плодовитост 80% има ли ги, няма ли ги.
 • Реакцията на кланиците догодина ще бъде жестока. Очаква ни внос на по-евтино агнешко месо и живи животни от нашите.
 • Много е важно също да се анализира ролята на прекупвачите.
  В Румъния преди една година, повечето прекупвачи бяха елиминирани и тази година румънците са повече от доволни относно цената на агнетата.
  Прекупвачите там се наричат самсари, което на български е невестулка.

Трудни въпроси, но НОКА трябва да отговори, защото всяка година си има своя сценарии.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук