Пазете и работниците от горещините

Дойдат ли горещините, ние си знаем, че температурата минели 24 градуса, трябва да очакваме топлинен стрес при кравите. Разбира се, че правим нещо според възможностите си за да ги охладим.
Тук въпросът е прави ли се нещо за работниците във фермата да понесат по-леко горещините. Защото те също страдат от жегата, а според прогнозите, тя ще става все по-продължителна.

Докато офисните работници могат да използват климатик, доилната зала не е толкова лесна за охлаждане, а доенето не може просто да се премести в по-хладното време на деня. Горещината напряга тялото, но с няколко прости мерки топлината и влажността могат да бъдат намалени!

Задачите като покриване на силоза или почистване на иглутата на телетата, са гъвкави по отношение на времето. Затова, това трябва да се върши рано сутрин, когато все още е хладно. Това се отнася и за физическите действия, като подрязването на копитата. Най-трудно е да се създадат подходящи условия за работа в помещението за доене на кравите, където топлината сякаш се събира през лятото? Какво може да се направи:

Осигурете охлаждане: вентилаторите и водните пулверизатори не само помагат на кравите, но и охлаждат и хората. Намалете директната слънчева светлина в областта на доенето колкото е възможно, чрез големи транспиранти или широки сенници.

Осигурете безплатно вода: предлагайте питейна и минерална вода само с малко въглероден диоксид, билков и плодов чай ​​или разредни плодови сокове директно по време на доенето. Плодовете помагат за попълване на организма с енергия и витамини.

Осигурете също две до три почивки за пиене на течности по пет минути всяка; най-малко 40 мл. на кг. телесно тегло (за мъж от 90 кг. най-малко 3,6 л. ).

Източник: Съвети за немските говедовъди

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук