Субсидиите ще скарат животновъдите – думата е ваша овцевъди

0

Определено нашите фермери са много добре подготвени да участват в програми, получаване на субсидии и де минимис.
В това няма нищо лошо.
Колкото повече си работил и произвеждаш повече, нормално е да вземеш повече. Фермерите обаче усещат, че последствията от ковид-а няма само да се ограничат с увеличението на фуражите и намаленото потребление на продуктте. Просто, животът ще иска икономии, съответно намаляване на помощите и финансирането на фермите. Така че, коректните фермери започват да си търсят правата и обират луфтовете на непроизводителните ферми и тези, които витаят в облаците.

Първите предложения в тази насока направиха някои от румънските развъдни асоциации. Оказа се, че ако използваш в стадото сертифициран коч, се ползваш от същите блага заедно с тези, които произвеждат кочове.

Първите предложения звучат така.

 „Нуждаем се от диференцирани субсидии. Днес се сблъскваме със странна ситуация. Един работи, записан е в програма за подобрение, в асоциация, извършва контрол и взема същата субсидия като този, който просто е купил коч със сертификат. 
Той не е контролиран, не трябва да плаща никакви вноски, не трябва да прави нищо, той просто трябва да притежава някои животни, за да получи същата субсидия като нас, които се занимаваме със селекция.
Искаме диференцирана субсидия за елитни ферми, ферма за разплод и производствена ферма. Тоест, всеки трябва да получава пари според нивото на участие, което ще има. Това би било нормално “, казва овцевъдът Даниел Поп, президент на Pro Ovis Maramureș, пред Agro TV .

“Трябва да се съсредоточим върху елитни ферми, за да издигнем потенциала до най-високата точка. Тоест, всеки трябва да разбере, че ценното животно трябва да бъде подчертано. Да се ​​капитализира максимално и стойността му да бъде едновременно платена и възнаградена.

Интересно е каква е позицията на нашите животновъди по този въпрос. Вероятно съвсем скоро ще се уверят, че парите няма да са както досега, колкото и да ги уверяват политиците.
Също интересно е и становището на науката.
Така ли е, както пише този президент на асоциация.

Думата е ваша господа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук