2 част / Внимание, кетозата при високопродуктивните овце и кози се среща най-често през късната бременност

доц. д-р Пламен Георгиев

Понижаването на кръвната захар първоначално се компенсира чрез отделяне на определени хормони. Следствие на това започва разграждане на телесните мастни депа и мобилизация на липидите. Нивото на триглицеридите се повишава. В черния дроб се складират и отделят все повече липиди, следствие на което той претърпява мастна дистрофия (става жълт и трошлив).
В кръвта се увеличават драстично кетотелата. Когато количеството им премине границата от 13 мг/л започват да се отделят с урината.

 Установяването на кетотела в урината при здрави на пръв поглед животни е свидетелство за съществуващото увреждане и предупреждение за предстоящата опасност.

Този стадий се означава като скрит, продромален или латентен. Външните признаци на заболяване липсват или са нехарактерни Животните проявяват намален или извратен апетит, моторика на търбуха е забавена, движението се избягва, периодите на лежане са по-продължителни, пулса и дишането са леко учестени. Вътрешната телесна температура е между 39,0 и 39,8 градуса.
Прави впечатление двустранно издутия корем. Плодовете са доста напред. Чрез ултразвуково изследване могат да се установят чак зад ребрата. Количеството на кръвната захар е около и под 2,22 ммол/л.

По-късно с течение на времето болестта преминава в своя клиничен (видим) стадий. Появяват се първите симптоми, които обезпокояват стопаните.

1 част / Внимание, кетозата при високопродуктивните овце и кози се среща най-често през късната бременност

Животните започват да изостават от стадото, стават по-трудно подвижни, куцат и след това залежават.
Главата е извита настрани до гръдния кош или шията е силно изпъната напред. Съществува сомноленция, достигаща понякога до пълна неподвижност.
Очите са мътни. В отделни случаи в областта на лицето мускулите леко потреперват. Сърдечната и дихателната дейност са ускорени.
Моториката на предстомашията е намалена, фекалите са твърди и спечени, съдържащи слуз.
Уголеменият корем е мек и отпуснат. Плодовете са все още са живи. Понякога чрез ултразвуково изследване се установява повишената им подвижност (признаци на нарастващите хипогликемия и хипоксия).

Много рядко в по-тежките случаи фетусите умират. Нивото на кетотелата в урината е силно повишено. Показателите на кръвта свидетелстват за едно високостепенно увреждане на черния дроб и намаляване на глюкозата. Най-добре е за по-голяма достоверност нивото на кръвната захар да се изследва двукратно.

В диференциално-диагностично отношение гестационната кетоза трябва да се различава от хипокалцемията.
Най-характерното за хипокалцемията е, че до началото на заболяването приема на храна е нормален и настъпилата имобилизация е внезапна.
Животните залежават странично. Съществуват необясними спазми с извиване на главата назад. Дефекацията е преустановена.

При хипокалцемията нивото на калция е понижено.

За разлика от хипокалцемията картината при кетозата е следната: апетитът намалява бавно и прогресивно, залежаването е постепенно, коремът е издут, касае се за многоплодна бременност. При залежаването не са характерни спазмите. Дефекацията е запазена, често изпражненията съдържат жълтеникава слуз. Издишаният въздух и помещението мирише на ацетон.

Всъщност понякога двете форми могат да се припокрият и да протекат заедно, което допълнително утежнява не само диагнозата, но и състоянието на пациента. Така например възникналата хипокалцемия играе роля на допълнителен стресов фактор, който води до кетоза. Трябва да се определи степента на чернодробното увреждане, като се изследват следните показатели: AST (GOT), GLDH, билирубин

Какво трябва да се предприеме в случай, че в едно стадо се установят животни страдащи от кетоза ?

Стадото трябва да се изкарват по-често на открито, но преходите да не са дълги. За разходка да се използват по-топлите часове на деня.
Да се коригира незабавно дажбата, като се добавят – царевица, захарно цвекло, сол за близане и качествено сено, тикви. Възможно е и прибавянето на по-нетрадиционните за нашата страна – пропиленгликол и глицерол.

Токсичните и некачествените фуражи трябва да се отстранят.

Ако съществува възможност, един път на ден на най-ценните животни може да се дава с ярмата по 50-100 гр. захар. Препоръчва също и следната смес: натриев пропионат и калциев лактат (по 50 грама) и калциев хлорид (25 грама). Помещенията да се подсушат и почистят. Трябва да се извърши обезпаразитяване.

Болните животни се изолират. Ветеринарният лекар извършва необходимата терапия. За по-добър ефект се препоръчва бавно венозно приложение на глюкоза 5-10%, серум глюкозе, (след поставяне на венокат) в доза 3 – 4 литра за денонощие. Инжектиране на кортикостероиди (дексаметозон). С добър еефкт е и приложението на Витамин С и В-комплекс. Подкожно се препоръчва инжектирането на калциев глюконат или бороглюконат.

За стопаните е важно да знаят, че ако до 8-24 часа след началото на терапията не настъпи рязко подобряване на общото състояние на лекувания пациент е наложително спешното извършване на цезарово сечение или индуциране на аборт.
Отстраняването на плодовете е единствения шанс майката да оцелее, но не е и гаранция !
Повече от очевидно е, че ако кетозата се развие в клинична форма, то тогава е вече твърде късно.

Какво трябва да се извърши с профилактична цел за да не се допусне това?

Ултразвуково изследване и установяване на многоплодните бремености, т. е. потенциално застрашените животни. Периодически проверка на урината за наличие на кетотела. За тази цел съществуват специални тест-лентички. Наличието на кетотела представлява най-ранния предвестник за предстоящата опасност. Утешително е, че появата им е на все още ранен етап, когато има възможност за превенция и успешна борба.

Доц. д-р Пламен Георгиев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук