1 част / Внимание, кетозата при високопродуктивните овце и кози се среща най-често през късната бременност

доц. д-р Пламен Георгиев

Кетозата при дребните преживни е заболяване при бременните животни и то през последните 2-3 седмици преди раждането.

Боледуват главно овцете и рядко козите.

Означава се още като токсикоза на бременността. Представлява нарушение в обмяната на въглехидратите и липидите, при което в организма се натрупват токсични кетотела – ацетацетат, ацетон и бета-хидроксибутират. Болестта води до значителни загуби, поради високата смъртност и занижената продуктивност на засегнатите животни. Възможностите за терапия са ограничени.

2 част / Внимание, кетозата при високопродуктивните овце и кози се среща най-често през късната бременност

Причините, които директно предизвикват или предразполагат към възникване на кетоза при дребните преживни са от различно естество. Биха могли да се групират по следния начин.

 1. Породна предразположеност. Боледуват най-високопродуктивните, предназначени за мляко и за месо, отглеждани при предимно оборен режим. Засягат се както традиционните за нашата страна породи (Старозагорската), така също и нововнесените през последните години.

  2. Роля на възрастта. Боледуват предимно възрастните животни.


  3. Многоплодната бременност. Податливи са тези животни, които няколко пъти последователно раждат два или повече приплода. За да се развиват фетусите нормално, съществува нужда от повече хранителни вещества. Матката обаче притиска предстомашията и така дори да се предлагат в достатъчно количество и качество, необходимите фуражи не могат да се приемат. Майката не е в състояние да покрие прогресивно нарастващите нужди на плодове в последната третина на бременността.
  По принцип овцете и козите разполагат с ограничени резерви на гликоген. Ежедневно всеки фетус се нуждае от 30-40 гр. глюкоза. Развиващият се плод изисква също и аминокиселини, както и получените от тяхната обмяна ацетат и свободни мастни киселини. Последните обаче могат се усвояват само частично.Повишената нужда от въглехидрати стои в противоречие с ограничените реални възможности организма да бъде обезпечаван с тях и това е основната причина водеща до кетоза


  4. Особено рисковано е когато животните гладуват или приемат некачествени кетогенни фуражи – напр. развалени силажи с висока концентрация на мастни киселини.


  5. Внезапната смяна на времето и условията на отглеждане, са свързани с необходимост от прием на повече енергия. Това е особено актуално за тези животни които страдат от т. нар. латентна кетоза.


  6. Негативно е влиянието не само на застоялия живот, но и на дългите и изтощителни преходи и умората.


  7. Роля за бързото развитие на кетоза имат паразитозите и първичното увреждане на черния дроб.


Следва продължение …..

Доц. д-р Пламен Георгиев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук