2 част: Сено или силаж. Три златни правила при приготвянето на сеното

0

Разбира се … хубавото време е важна предпоставка прибирането на сеното, което е богато на енергия, минерали и фибри.

За съжаление, все още не можем да повлияем на времето. Но ние, фермерите, можем да повлияем на важни фактори за успех при производството на висококачествено сено за нашите животни. И благодарение на това получавате възможно най-доброто качество на сеното.

Квалифицираните фермери успяват за кратко време да намалят водното съдържание на окосената трева до максимум 13% – без да се нарушава качеството на сеното.

1 част: Сено или силаж. Три златни правила при приготвянето на сеното

И защо са всичките тези усилия?
– Защото се нуждаем от високоенергийно сено. За предпочитане 5,9 до 6,1 MJ NEL
– Тъй като се нуждаем от сено със съдържание на суров протеин най-малко 145 г / kг сухо вещество.
Защото не искаме пясъкът и почвата да останат в сеното.
Тъй като искаме да избегнем загуби от падането на листата до 30%, за да получим възможно най-голям добив от хектар.

Сега въпросът е: как да направя това?

Звучи сложно, но е лесно.
Защото има
три прости „златни” правила за приготвяне на сеното:

1. Настроите машините правилно

Първата машина, която се използва при производството на сено, е косачката. Задайте правилната височина на косене: която е 7 см.
Това няма да предотврати навлизането на пясък и пръст в тревата. Но поради фактът, че слоят трева ще лежи малко по-високо върху стърнището, въздухът ще тече по-добре към тревата и ще я изсуши.

Съвет: Релефът на ножа трябва да бъде настроен така, че да се плъзга плавно по земята.

При обработка на почвата, тъй като височината на стърнището е 7 см, можете да регулирате греблото така, че зъбците да не докосват земята, а да се въртят на 5-6 см над земята.

Балиращата машина може да се регулира и на 5-6 см, така че устройството за събиране да гарантира, че не докосва земята, а наистина само вдига тревата.

2. Не обръщайте сеното твърде често

Изследванията показват, че прекалената обработка на сеното увеличава загубите . Малките части от растенията се рушат.

Важните хранителни вещества се губят и освен това събираме по-малко обща маса. С всяка допълнителна обработка се губят 8-10% от сухото вещество. Така че … колкото по-малко разбърквате тревата, толкова по-малко загуби от колапса.

Между другото, при събиране на трева в откоси, загубите са още по-големи. Изследване на университета в Касел показа, че при 85% сухо вещество в тревата се губят почти 18% от сухото вещество!

3. Шофирайте с подходяща скорост машините

Когато прибирате сено, можете да използвате тези правила: висока скорост на движение при ниска скорост на ротора е много по-добра от висока скорост на ротора и ниска скорост на движение напред.

Режим:
– Първа обработка: 6 км / ч и 400 об / мин.
Второ обръщане (при 50% сухо вещество в зелена маса): 11 км / ч и 350 об / мин

Балиране:
11 км / ч и 400 об / мин

Ако се придържате към тези златни правила за производство на сено, сеното ще успее.

Времето за косене е от решаващо значение

Що се отнася до производството на сено, най-важното е да изберете правилния час, тъй като качеството на сеното зависи от него. Подходящо време за сенокос е когато повечето треви вече цъфтят, защото тогава те съдържат най-лесно смилаемите хранителни вещества и също дават прилична реколта. В този момент както качеството, така и количеството са правилни.

Ако сеното е окосено твърде рано, възникват загуби, тъй като тревата все още не е напълно развита. От друга страна, прекалено късното косене, води до големи количества некачествено сено. Хранителните вещества вече са се преместили в семената и пъпките, а сеното почти не съдържа хранителни вещества.
Колкото по-стара е тревата, толкова по-сурови фибри съдържа. Сеното става като слама, листата се лигнифицират, хранителните вещества стават трудно достъпни за животните.

Автор на статията: Holtmann Saaten. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук