1 част: Сено или силаж. Три златни правила при приготвянето на сеното

Разбира се … хубавото време е важна предпоставка прибирането на сеното, което е богато на енергия, минерали и фибри.

За съжаление, все още не можем да повлияем на времето. Но ние, фермерите, можем да повлияем на важни фактори за успех при производството на висококачествено сено за нашите животни. И благодарение на това получавате възможно най-доброто качество на сеното.

2 ЧАСТ: СЕНО ИЛИ СИЛАЖ. ТРИ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА СЕНОТО

Сено или сенаж: каква е разликата?
Сеното е напълно изсъхнало. Сенажа е полуизсъхнал.
Сеното се балира, сенажа се фолира (балата е увита във фолио за бали). 

СЕНО
Сеното обикновено се коси  от месец май до месец август или докато го има на полето. Окосява се, остава се на полето да изсъхне до степен на пълна сухост, като обикновено се налагат няколко обръщания, с цел влажността да падне до 10-15%, и това се прави до неговото пълно изсъхване. Това е нужно за да можем спокойно да го съхраним на определените места за по-дълго време. Свалянето на влажността до толкова ниски нива, гарантира, че риска от развитие на мухъл по време на съхранение е сведена до минимум.

Главната разлика от сенажа е в начина на запазване на листната маса на растението. При сено, процеса по съхнене води до огромни загуби на листна маса (60-70%) и освен това до вкарване на пръст, камъни и други растителни и дървесни остатъци. Това води до огромни загуби на хранителни вещества, като протеин, въглехидрати (захар), витамини и минерали.
Или накратко казано като заключение: сеното от люцерна има минимални хранителни качества.

Ако сеното е качествено направено със сигурност ще бъде идеалната храна за храносмилателната система. Леката структура гарантира лесен прием и бързо разграждане и моментално влизане в употреба от органите на хранителните вещества. Спокойно може да се дава на воля, без притеснение от неприятни ефекти.
Добре изсъхналата люцерна, ще остане в идеално качество за изхранване в много по-дълъг период от време при правилно съхранение.
Доста по-евтина е, при нужда да се купува.

Сухата прибрана люцерна винаги е с високо съдържание на прах. Това може при по-тежки ситуации, да доведе, освен до задължителните хранителни проблеми и до някои респираторни заболявания.
Този недостатък може до някъде да се компенсира с овлажняване преди хранене, но това неминуемо води до допълнително влошаване на хранителните качества.
Задължително трябва да се дохранва с големи количества концентрат съдържащ протеини, витамини и минерали поради ниската хранителна стойност на сеното.

СЕНАЖ
Сенажа от люцерна се коси по същия начин, както сеното, но остава на полето само няколко часа, колкото да позавехне. Обикновено балирането става до 24 часа след косенето, според ситуацията или при влажност между 80-55%!
Балите се правят при максимално налягане (стегнати) и се увиват в специално вакуумиращо фолио. Така елиминираме достъпа на кислород и създаваме анаеробна среда на живот на бактерии нужна за правилното протичане на ферментацията. Ферментацията за която се борим, всъщност представлява създаване на оптимални условия за живот на „добрите бактерии“, които природно съществуват в растението да усвояват водата и захарта за да живеят и синтезират млечна киселина.

Сенажа от люцерна има много по-голем и хранителни свойства в следствие от запазената висока влажност (сочност). Като приемаме, че сме направили сенажа както трябва, си гарантираме по-високи нива на усвояеми фибри, енергия и протеин в следствие на съхранената листна маса.

Технологията на производство гарантира свежест на материала, което е и причината за по-голяма усвояемост на фибрите, енергията и протеина.

По принцип животните харесват много повече сенажа поради самата му структура, сладост, аромат и затова го консумират повече. Или с други думи сенажа е идеална примамка за злояди животни.

Като покупка е с по-ниска относителна стойност, ако се измерва хранителната му способност.

Правилно направения силаж не съдържа никакви вредни микроорганизми или ако съдържа, то те са в пренебрежими количества. Освен, че са в пренебрежими малко количества, са се получили във времето след отварянето на балата, което ги прави по-малко опасни и по-малко активни.

Сенажа от люцерна започва много бързо да се разваля след отварянето на фолираната бала. Това е причината да се храни моментално след отваряне цялата фолирана бала на един път. Този недостатък е от голямо значение за производители с малък брой животни.
При предозиране или хранене на воля без да се балансира рецептата може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, натрупване на ненужна телесна маса и дори смърт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук