Къде сме ние: Брой овце – 2021 г

Броят на овцете през тази година е “кутията на Пандора”. От НОКА твърдят, че броя на отглежданите овце-майки е със 150-200 000 бр по-малък отколкото го дава статистиката. Данните на Министерството показват точно обратното – ръст с 2.9%. Данните, с които ще ви запознаем ние, са от ноември 2020 г, но тогава всичко в овцевъдството по бракуване,  внос и нови стада е вече приключило.

Броят на овцете в началото на 2021 г е 1 307 0001, което е с 2.1% в повече от миналата година.
Броят на овцете-майки е 1 105 800 бр, което е с 2.9% в повече от 2020 г.
Овцете-майки за мляко са 975 500 бр, а тези от месодайно направление 130 200 бр. Средния размер на едно стадо овце е 66.4 бр. овце и намалява в сравнение с миналата година със 7.8%. Броят на стопанствата е 19 700 и е с 10.7% в повече отпреди една година.

На- голям брой овце се отглеждат в Южен централен район – 27% и Югоизточен район  – 20.6%,  най-малко в Север централен  – 8.6%.

Интересно е, как броят на овцете-майки се е увеличил с близо 30 000, при влезли млади животни едва 42 000 бр.
Нормалният брак за една година е 20-22% от стадото или поне 200 000 бр., в същото време влизат, както казахме 42 000бр. Каква ще е ситуацията следващата година никой не знае, защото  в статистиката не е даден броят на оставените женски шилета за разплод.

Вероятно НОКА, ще направи анализ на цифрите и излезе със съответните заключения, но така погледната, наличната информация, не звучи никак добре и съответно се очаква ново намаление на производството от овцевъдството.

Могат да се направят и нещо като изводи:

 • Трудно с наличната информация предоставяна от АгроСтат могат да се правят някакви изводи.
 • Няма информация за броя на младите животни – женски шилета и кочлета.
 • Има включена една цифра от 120 000 бр овце под името Други овце. Крайно недостатъчно – тук става дума за една десета от овцете.
 • Средният брой на овцете в стадо – 67 е най-неприемливия да се прави някакво по модерно овцевъдство. Такива стада са ден за ден и пречат на реалната конкуренция в сектора.
 • Интересното е, че тези стада изпитват най-леко кризата и оцеляват, докато по големи единици фалират.
 • Задължително дебат при овцевъдите, какво ще се прави от тука нататък. Тази добра година – както от климат, така и от икономика, едва ли ще се повтори.
 • Погледнато, най-добре е решен въпроса с кочовете. Толкова колкото са нужни. Въпросът е за качеството.

Овцевъд & Козевъд

3 КОМЕНТАРИ

 1. Няма проблем, ако човек си затвори едното око да види “плоска истина”. Е, има хора които си затварят и 2 те за да видят истината каквато е само в главата им. Проблем с броя на овцете – има. Информацията във ВЕТИС няма как да е вярна, защото нещата се случват “ПОСТФАКТУМ”. Статистиката – още по-трудно може да се оцени грешката ако е правено реално проучване. За Асоциациите, които “проверяват” по списъка на фермера, а не реално – могат да се напишат романи. Така че… зависи коя цифра искате да е верна.
  Факт, ако МЗХ могат да осигурят финансов ресурс за реално, физическо броене на всички ферми, аз мога да осигуря техническото обезпечение на подобна кампания (няма да ми стигнат финансово силите, но все някой ще помогне) и в рамките на седмица можеда се установи със сигурност дали НОКА грешат. Аз залагам бира, че… техните съждения са даже…. занижени

 2. То колко са сега: горе – долу ги знаем колко са, въпроса е колко ще са след двадесет години, дали няма да са изчезващ вид за България с тая унищожителна политика…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук