Директно от Атина: цената на овчето мляко стигна 1.10 евро

2

След дълго чакан, много преговори и трактори по пътищата, гръцките животновъди започнаха да „берат” плодовете на своите усилия и мъки. Тук обаче трябва да се прибави и доброто качество на гръцките сирена, кашкавал, Фета и Тадзики. Към това трябва да се прибави голямото производство. Все пак Гърция се нарежда на първите места в света по производство на овче и козе мляко.
И може би на първо място бе политическата воля на няколко правителства, които промениха законодателството в полза на родното им производство.

Тази година средните цени на производител не надвишаваха 92 цента за килограм. Но се случи нещо необичайно. Вече няколко по-големи мандри дават цена за овче мляко от 1.08-1.10 евро, ако фермера или кооператива е предал минимум 100 т овче мляко годишно.

 В ранните дискусии с представители на компании за следващата година, животновъдите вече са стигнали до цени от 1,10 евро за килограм от новия сезон. Разбира се при предадени над 100 т овче мляко.

Животновъдите отчитат покачване на изкупните цени поради голямото търсене и по-високи цени на фуражите, но посочват, че държавата може да се наложи да предприеме някои стъпки за стимулиране на индустрията.

Според данните на ЕЛГО ДИМИТРА, за овче мляко през януари, февруари и март тази година най-високите средни цени на производител са регистрирани в префектурите Лариса (98 цента за килограм) и Халкидики (97 цента за килограм). От друга страна, най-ниските цени през същия период са 74-75 цента

Михаил Михайлов

2 КОМЕНТАРИ

  1. Браво на гръцките колеги животновъди че са успели да договорят тази цена и качеството го има и тук на родните животновъди стига колегите преработватели забравят да слагат разни добавки в родните млечни продукти и влагат само мляко и мая и сол в родното сирене и да си губим вътрешния пазар и не можем да изнесем и навън понеже сме тарикати и се излагаме с тези номера и изгубихме пазарите на овче сирене и кашкававали

  2. Цената стига в момента така но преди 3 години беше 0.80€ за литър и много хора узлязоха от бранша.сега и 1.40€ да дадат няма мляко достатачно.за това е такава цената

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук