Вълната-до тука

0

“Присъдата” на вълната вече е прочетена и в Ирландия. Определена е твърда цена от 20 цента за кг вълна, а за грубата вълна, която тук наричат шотландска цената е на долу, от таван от 5 цента.
Доскоро вълната на овцете в Ирландия носеше допълнителен доход. След ужасната 2020 г. за цените на вълната – това вече е мит от миналото. Овцевъдите смятат, че и през тази година няма никаква перспектива цената да отиде нагоре..

„Все още имаме огромни количества шотландска вълна, които не можем да махнем от миналата година, а и от годината преди това. Все още сме в бъркотия от миналата година и в краткосрочен план не виждам никакво покачване на цената ú”-казва ирландски овцевъд.

Търговците на вълна също казват, че подобрение от миналата година няма. Търговията като цяло е просто статична и че е вероятно цените да се запазят както през 2020 г.Освен това китайският пазар е „мъртъв и че там не се случва нищо“.

Ясно е, че проблема вълна съвсем скоро ще обхване цяла Европа. Най-напред страните, в които произвеждат некачествена вълна – България, Сърбия, Румъния, Северна Македония и т.н.

На дневен ред е големия въпрос за уточняване статута на вълната съгласно Еврорегламентите и тогава търсене място за реализацията. Колкото и хипотитично да звучи, може би създаването на порода овца без вълна и стригане е също вариант.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук