След агненето, доенето, вълната идва случната кампания

Случната кампания е най-важната при овцете. На практика всичко почва от нея. Докато при другите кампании може нещо да се „прескочи” или да се направи на половина, тук всичко трябва е точно.

Нещо което знаем: Един от елементите на случната кампания е заплождането.

Има три начина да се заплодят овцете и те са: естествено покриване, пускане от ръка и изкуствено осеменяване . Какви са техните основни принципи.

Естествено покриване – това е най-простият и може да се каже, най-често използваният метод. Извършва се свободно, като мъжките разплодници – в случая овните се вкарват в стадото. Покриването става се без никакъв контрол от овцевъда, в период от 42 до максимум 60 дни.
Когато овенът бъде пуснат сред овцете, животновъдът трябва да наблюдава дали покрива и да изчака края на заплождането и тогава да го извади от стадото, ако въобще се случи това.

Ако животновъдът реши да използва естественото покриване на овцете, изборът на кочове  е от основно значение и трябва да им се обърне специално внимание. Най-вече по отношение на опорно-двигателната и репродуктивната системи, както и храненето и „връзката” на един разплодник е с максимум  до 50 женски.

Този вид управление на репродукцията, е много елементарен и не позволява другите дейности по развъждане да бъдат планирани или предварително определени, увреждащи развитието на стадото. Въпреки това, в тази система има добри резултати по отношение на заплождането.

Сглобена скачка или по нашенски пускане от ръка. – При тази система за заплождане е необходимо да се откриват разгонените животни, чрез използване на кочове пробници и идентифицираните женски да се покрият с елитните кочове.. При този тип процедури, както подсказва името, има контрол от овцевъда. Овцете се отглеждат в боксове, където се пускат пробниците да открият възприемчивите женски. Последните се отвеждат в бокса на мъжкия, за да се покрият.

Най-голямото предимство на неотвеждането на коча със стадото на пасището или полето е, че капацитетът му се увеличава от 50 на над 100 овце.  Освен, че улеснява разбирането кои овце не са разгонени и кои се повтарят, е възможно и по-точно предсказване на ражданията.

Забележка: всичко тук звучи, като кебапчета с бира. На практика нещата са много по-сложни. Ако не вярвате, опитайте се да го направите във вашата ферма.

Изкуствено осеменяване – Изкуственото осеменяване е най-сложната форма на репродуктивно управление. Този метод е оправдан за стада с повече от 500 овце-майки или с кочове с много висока генетична стойност.  Използвайте цветни знаци с различни цветове, за да идентифицирате овцете, които вече са осеменени.

По време на размножителен сезон, коча използван в естественото развъждане, запложда средно 50 овце майки. При използването на изкуствено осеменяване със свежа сперма, този брой може лесно да се умножи по 10, получавайки се до 500 заплодени майки от един коч..

Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук