Овцевъдите на два „фронта”

Съвсем наскоро, сръбските овцевъди основаха своята първа Асоциация на овцевъдите на Сърбия. Всъщност те сега тръгват по пътя на нашата НОКА и има да се учат доста, амбициите са големи, в асоциацията членуват над 200 овцевъда, повечето от които са млади хора и най-важното има го големия мерак да защитят правата си и да им се уважави труда.

Първата по мащабна изява е организирането на изложение по овцевъдство в края на месец май в Крагуевац.


Изложението бе подкрепено и от Асоциацията на младите фермери на Сърбия. Организаторите се надяват това събитие да стане традиционно. Според думите на президента на Асоциацията на овцевъдите на Сърбия – Марко Янкович, целта на организирането на „Деня на овцете” , беше да се представят овцете в по-широк спектър.  Да се обсъдят важни теми за овцевъдството.

„Идеята и целта са, да се покажат овцете в по-широк смисъл. Тук имаме работилница за дъбене на кожа. Има жени, които обработват вълната, а ние я изхвърляме. От друга страна, въпросът в асоциацията е единството, да се види, че имаме едни и същи цели. Асоциацията е  преди всичко на овчарите, но и ние трябва  ръка за ръка да вървим  с другите животновъдни асоциации. ” – посочи Янкович.

КОНФЕКЦИЯ” от Агнешко месо

На Деня на овцете беше показано, какво може да се предложи на масата от агнешко месо.  В Сърбия е обичайно да се пече агнешко месо. Агнешкото трупче предлага 46 различни парчета месо,  които могат да бъдат приготвени по различни начини, така че агнешкото месо да бъде включено в ежедневната диета на хората.

По този начин искахме да представим важността на производството на месо, защото това, което ни липсва, е специализирана кланица, която да приготвя месо за пазара по атрактивен начин.

Сръбските овцевъди също обсъдиха и решиха в неделя, отново в Крагуевац, да се проведе сесия на събранието на Асоциацията на овцевъдите на Сърбия за да се обсъдят наболелите проблеми, които пречат на  овцевъдите.

„Много ниска изкупна цена на агнета, която сега е около 220 динара / 3.69 лева за кг/ лоша цена на вълната, която възлиза на 15 динара /25 стотинки за кг/, неплатени субсидии, неплатена обещана помощ covid, всичко това са горещи проблеми, които ще бъдат обсъдени в неделя.
Всички коментират проблемите от къщи или в социалните медии. Но така нищо нищо няма да се промени. Време е да затворим редиците, за да видим дали всичко това има смисъл. Основахме Асоциацията, за да укрепим домашното овцевъдство, за да можем всички да стоим под една шапка, но хората изглежда не разбират това. Време е да видим, дали нашите усилия имат смисъл или не.  Направихме първата стъпка, основахме Асоциацията, изминахме хиляди километри в Сърбия, но хората все още са пасивни. Това е сдружение на всички овчари в Сърбия, което се бори за благосъстоянието на всички овцевъди.
Сега се осмелявам да сравня това събрание с битка, защото сме притиснати от всички страни. Когато отворите рекламите, ще видите, че хората масово продават буквално цели стада, те се отказват от работата си.  Няма изкупуване, или агнетата са евтини, вълната е под всеки минимум, не знам накъде води тази история и не знам, колко повече можем да бъдем унизени.”
– казва президентът на овцевъдите.

Източник: agrosaveti.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук