Породата Чура

В материала

Награди за овцевъдите

ви запознахме с наградите, които асоциацията на Чурата даде на своите овцевъди.

Коя е тази порода Чура.

Овцата Чура (известна още като испанска Чуро) е древна иберийска порода овце от провинция Замора в Кастилия и Леон. Овцете-майки произвеждат мляко от което се прави   сиренето  Заморана; месото им също много се цени.

Овцата Чура (преименувана на „churro“ от американските граничари) е внесена за първи път в Северна Америка през 16 век и е използвана за хранене на испанската армия и заселниците. Към 17-ти век, стада от овцете Чура придобити от племената Навахо, чрез набези и търговия и скоро стават важна част от тяхната икономика и култура.

Класификации

  • – Име на породата: Чур
   – Предназначение: Месо и вълна
   – Размер на породата: Среден
   – Тегло: Теглото на овцете между 45 и 54 кг, а теглото на кочовете варира от 72 до 90 кг
   – Рога: Да
   Климатична толерантност: Местен климат
   Цвят: Многоцветна, но най-често срещаните цветове са сив, черен, кафяв, червен, сребърен, петнист и бял

Характеристики

Чуро овцете са средно големи животни с тясно тяло и леки кости. Те се срещат в няколко цвята. Основният им цвят включва сиво, кафяво, черно, червено, сребро, петнисто и бяло.  Имат дълги крака и обикновено кочовете и овцете са рогати. Те могат да имат два или четири рога. А кочовете могат да имат 2, 4, 6 или дори повече рога. Причината за това е, че те имат полизахариден ген. Те имат руно с двойно покритие на тялото. Осигурява фина, мека изолация за вътрешното покритие, а дългото и грубо външно покритие предпазва вътрешното покритие от прах и мръсотия и ги предпазва от дъжда и снега. Средната дойна млечност е 100-120 кг

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук