Глоба от 260 000 €

1

Страхотна глоба  от 260 000 € е наложена  на мандра в южната ни съседка, от Комисията за проверка на нередности към Министерството на развитието на селските райони и храните, по повод производството и разпространението на продукти в чужбина с индикация Фета.
Това е една от най-високите глоби налагана в Гърция за  неспазени стандартите за производство на продукта.

  „Горната глоба е практическо доказателство за политическата воля на министърът на земеделието  и цялото политическо ръководство на министерството, да провеждат интензивни проверки на качеството на храните, особено тези, които носят защитено наименование за произход -ЗНП, тъй като са представителни продукти от гръцко производство. Проверките винаги се извършват в съответствие със закона и с цел защита както на производителите, така и на потребителите” – гласи изявление на гръцкото МЗ. “.

Независимо, че производителя си призна грешката /за изнесена в Германия на фалшива Фета/ и се оправда с техническа грешка. Което се оказва след проверката, че е възможно, фермерите не са доволни от това наказание. Те искат дори отнемане лиценза за производството на Фета от сгрешилата мандра.

Президентът на Асоциацията на животновъдите от Кавала, казва
–  „Конкретното решение на Министерството на земеделието заслужава „поздравление”. Говорим за тази глоба, ами тя  е дневният оборот на млечната индустрия. Животновъдите се срамуват от това развитие. Ако инспекторите  проверят и марката липсва на поне едно животно, те незабавно намаляват субсидията на животновъда.  Контролът и тежките наказания са за децата у нас.”

Президент на PEK, казва, „глобата не е такава, каквато очаквахме. Най-накрая искаме сериозен контрол на пазара и активирането на специалната комисия към Министерството на регионалното развитие. „Без контрол тези явления ще продължат.“

Както се казва „имаш крава пиеш мляко”. То няма и друг начин. Ако ги няма млекопроизводителите, няма да ги има и преработвателите. Ако го няма сиренето Фета – говорим за оригиналното сирене Фета, няма да има и цената около 1 евро за кг. Така, че всеки си пази хляба

 Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

  1. Само в България не се спазва БДС , тровят населението със любезното съдействие на БАБХ-Демокрацията е важно да се спазва бизнеса прави каквото си иска и да има банани.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук