Производство сурово краве мляко – април 2021 г

0

Противно на всички очаквания, прогнози и заплахи от фалити, количествата преработено мляко за април се увеличават. Данните се отнасят само за коректното мляко, влязло в млекопреработвателните предприятия със съответните документи.

През април са преработени всичко 66 868 т краве, овче, биволско и козе мляко.

Това количество е в повече с 6710 т от месец март и с 2225 т в повече от март 2020 г. Увеличението се дължи най-вече на изкупеното краве мляко, което е с 4447 т в повече в сравнение с март и съответно с 3068 т в повече от април миналата година.
За периода януари-април е получено в повече от същия период на миналата година с 1036 т мляко от всички видове животни.

По-големите изкупени количества мляко може да се дължат на следното:

  • Увеличен брой животни.
   Съгласно последните статистически данни имаме увеличение на:
   – млечните крави с 5.8%,
   – на овцете-майки с 2.9%,
   – козите-7.1% и
   – биволиците с 23.3%.
  • Предаване млякото на мандрите за да се изпълнят изискванията на мярката за обвързаната подкрепа
  • Увеличена средна продуктивност – също като вариант

За четиримесичието на годината от овцете, козите и биволите е получено 4425 т мляко, срещу 5218т през 2020 г.

През следващите месеци производството на овче и козе мляко ще се увеличи поради добрите изкупни цени на тези млека през тази година.

Производството на млечни продукти се диктува от исканията на пазара и затова произведените количества от някои десертни млека са различни през месеците. Традиционните продукти – масло, сирене, кашкавал и кисело мляко са произведени в рамките на изкупеното мляко.

Увеличение има в производството на сирене, киселото и прясно мляко, а намаление на производството на масло.

Значително намаление има в производството на имитиращо сирене с около 300 т. За четиримесечието е произведено в повече 1356 т сирене и 193 т имитиращо сирене.

  • Произвежданите /официално/ млечни продукти са в рамките на миналогодишното производство
  • Осигуряването на по-малко от килограм сирене, на глава от населението, говори за недостатъчно родно производство, „задушавано” от вноса.
  • Нямаме официален икономически анализ, какво се случва във фермите и предприятията и това може да изиграе лоша шега на много производители. Тогава и сламката няма да помогне.

Цената на млякото е един от най-важните компоненти в бизнеса мляко.

В момента цената на овчето мляко е добра и не се чуват претенции от овцевъдите. Не така обаче стоят въпросите при говедовъдството и биволовъдството. Има райони, където е намерен балансът и фермери и мандри са доволни. Има обаче райони, където изкупните цени са определено ниски, но те са продиктувани от ситуацията там – или малко мандри в района, или големи разстояния до фермите, или предавани на малки количества мляко.

При фермите произвеждащи над 2000 т по отношение цените, проблемите са по-малко. Има проблем за фермите, които все още нямат регистрация по чл.137 . Имат проблем и тези, които не участват в Модул “Мляко”.
Последните данни на Обсерваторията показват, че средната изкупна цена на суровото краве мляко през май у нас е 0.329 евро при 0.357 евро средно за Европа. Тази цена е най-високата за последните четири години, за този период.
След нас има осем държави където цената на млякото е по-ниска.
При съседите цената е:
– Гърция-0.387 евро и
– Румъния-0.315 евро.
Най-голямо е увеличението на млякото в Ирландия с 22%, средно за ЕС е 6%, а за България е 3.5% – под средното за Европа.

Като заключение.
Веднага дебат по въпросите на сектор мляко.
Доколкото имаме информация, днес ще бъде поставено началото на среща с министъра на земеделието по тези въпроси. По инициатива на НСГБ и останалите говедовъдни организации ще бъдат поставени най-болните въпроси за сектора.

Целта на срещата е да се даде начало по работа за изготвянето на кризисни програми последвани от концепция за по продължителен период.
Фермерите заслужават това.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GOVEDOVAD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук