Цената на фуражите

0

През последните месеци най-коментираната тема е цената на фуражите. Без значение дали са груби, комбинирани, гранулирани или на зърно. Всичко хвърчи нагоре и според животновъдите, увеличението от началото на годината достига 30%. Процент тушираш всеки, дори да е бил и световен шампион.
Създадените условия пък създават предпоставка и за предлагане на некачествени фуражи, както на по-ниски цени, така и на над нормалните.

За съжаление нямаме като испанците платформата Silum, която има богата информация, изчислява точно цената на фуражите и съответните разлики.

Според данни от платформата Silum, цената на комбинираните фуражи за млечни овце-майки, продължава да расте.  В края на май тя е 273,76 евро за тон.  Увеличението е с 0,7% в сравнение с 271,87 евро на тон през април.

По отношение на междугодишното развитие, данните са много стряскащи, тъй като през май 2020 г. комбинираните фуражи за млечни овце са имали средна цена от 228,57 евро на тон. Следователно през последната година се наблюдава увеличение от 19,8%.

По отношение на цената на дажбата за млечни овце, която е изчислена от платформата Silum, като се вземат предвид цените на фуражите, последните данни за май, тази цена е на 216,11 евро за тон. Увеличението през последния месец е минимално, по-точно 0,3%, тъй като започна от 215,51 евро на тон.

Дажбата обаче има много по-голямо увеличение в годишната вариация. Към този момент миналата година тя е била 192,58 евро на тон, така че е нараснала с 12,2% през последната година.

Направена от нас проверка показва,че цената на килограм концентрирана смеска за овце за мляко е 660 лв за тон с включено ДДС, а за агнета угояване – 630 лева за тон.

Източник:Министерството на земеделието, рибарството и храните на Испания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук