Съветите, ползите и вредите от тях

Ръководството на МЗХГ, ни изненада с проведеното скоро съвещание за създаването на Съвет по месото и млякото. Дали инициативата е на министерството или на браншовите организации, в случая не е толкова важно. Важното е, че министъра пое „ръкавицата” да се работи в тази насока.

Целите на работа на Съвет по месо и мляко към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) са точни и необходими – да се разработват политики за развитието на бранша, които да повишат имиджа на продуктите в страната и да се стимулира износа им.

От изнесеното и казаното, обаче се разбира, че отново ще се прави Съвет “управляван” от министерството. От години имаме десетки подобни съвета и няма сякаш с какво да се похвалим. Съветите досега имат само съвещателен глас, решенията се вземат от МЗ, работата се води от хора, които имат други задължения и правят това по принуда и най-важното, няма никакъв паричен ресурс.
Спорен е и въпросът дали е правилно зам.-министърът да е председател. Ами той нали трябва да изпълнява решеният на съвета, с други думи неговите си решения или на министерството.

Важни са и задачите на този съвет. Ако се заеме с контролни функции, значи правим отдел Вътрешно разследване. В същото време имаме огромна армия от контрольори. Самите производители – в случая Председателя на една от млекопреработвателните асоциации г-н Зоров, в своето изказване го казва:
– “Политиката при храните е работа на държавата, а не само на производителите. Искаме контрол за това, което пише на етикета, да съвпада със съдържанието на продукта. Свързани с износа и темата за защитените географски указания на продуктите, които се произвеждат в страната. При производството на защитени български продукти, за износ, пък и за обществото трябва да се регламентира използването на българска суровина и приготвянето им по родни традиционни рецепти.”

Рекламата е също много важна задача на този съвет. То нашите съграждани вече забравиха имената и вкуса на нашите традиционни продукти, а искаме чужденците да ги знаят.
Не се споменават и производителите в съобщението. Някои трябва да произвежда суровината.
Също така, производителите трябва да са и най-големите контрольори на производителите.

Новини от съседите: Гърция – Ножът стигна до кокала

Във връзка с наложената глоба от 260 000 евро за некачествена Фета, президентът на гръцките животновъди казва:
– „Това е много леко наказание, в предвид последиците. Самата компания признава, че е сгрешила. Тази глоба изпраща грешно съобщение до потенциалните контрабандисти на фета. Това е много сериозно нарушение и засяга нашата страна и чужбина. Ние нямаме нищо общо с компанията, но решението изпраща грешно послание към индустрията“.
Гърците преди една година сформираха подобен Съвет, който взе отношение само по въпросите на Фета. Сега е невъзможно в Гърция да произведеш Фета от внесено мляко или да произведеш сиренето с гръцки произход в чужбина.
Резултатите не закъсняват – глоба от 260 000 евро.

Нашия съвет ще има ли волята да наложи такава глоба. Ако няма, по-добре да не се прави.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук