Нашествие от мишки

0

Няма човек, които е живял на село, да не се е сблъскал с мишките. Една година те са повече, друга по-малко.
Голяма напаст са полските мишки. Борбата у нас е с капани – най-различни модели. Хващаш и давиш. В някои държави на ЕС това е обаче е наказуемо. Трябва да пуснеш хваната мишка в гората или на полето.

Всъщност в борбата с вредителите се използват най-различни методи. Все още някои си спомнят, когато се е правила първата копка на Слънчев бряг, района е бил пълен със змии и се е наложило да се докарат таралежи да се справят със змиите. Но след това пък те се нароили толкова много, че се наложило да докарат лисици, които да се правят с таралежите.

Мишките дойдоха

Австралия, преди да бъде нападната от мишките, е нападана от много други вредители. Скакалците са едните от тях. Другите са зайците, за които може да се каже –  вадиш пушката и стреляш. Да ама не, както казваше Петко Бочаров. Оказва се, че един патрон е по-скъп от един заек. Тогава се минава, на биологично унищожение на зайците.


Сега се работи пак за такова унищожение на мишките, като е сменен само термина – от биологично унищожение на генетичен контрол. В какво ще се изразява той. 1,8 милиона за генетичен контрол на популациите на мишки. Изследователите казват, че технологията е възможно приложима и за други видове вредители. Съветът за инвазивни видове предупреждава изследователите да действат внимателно.

Технологията е сравнително нова, тъй като е разработена до известна степен за борба с насекоми и малария, но все още не е приложена за бозайници. Тя използва естествените процеси на чифтосване, за да разпространи ген, които да предизвика женско безплодие при мишките.
Ще бъде изследван и друг подход за контрол, подходът “X-shredder”, който елиминира сперматозоидите, носещи X хромозома, произвеждайки повече мъжки, отколкото женски потомци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук