Днес, понеделник ще ви представим семейство фермери от Сърбия. Те отглеждат малък брой кози, но поради ниското заплащане на козето мляко, са решили сами да произвеждат сирена, като непрекъснато надграждат услугите за клиентите си.

Материалът е публикуван в сръбския сайт Агросъвети и пълния текст може да прочетете на страницата Proizvodnja različitih kozijih sireva

Производство на различни козе сирена

Сърджан Стаменкович – дълги години е спортен журналист. Когато обаче загубва работата си преди няколко години, той трябва да намери алтернативна професия. Тогава сменя кариерата си на журналист за професията фермер. Напуска градския асфалт и го замени със селския. В семейна ферма в село Иваново, той построява малка ферма за кози, където днес заедно с приятелката си Таня правят автентични кози сирена.

Козите са постоянно задължение, но това не е непоносима работа. Това са сладки и умни животни. След това започнахме да преработваме млякото. Винаги съм обичал козето сирене, купувал съм меко козе сирене във Видиковац. След това стъпка по стъпка започнах с пикантни сирена и вече имам клиентела. ” – казва Сърджан.

ПЪРВИ КОНТАКТ С КОЗА ПРИ изграждането на фермата.

Днес във фермата имат дузина кози и както казва Сърджан, стартът не е никак лесен. Въпреки че, винаги е обичал животните, именно тогава той е докоснал коза за първи път. За щастие козите са умни животни и бързо са свикнали с двамата, така че не е имало големи проблеми в това отношение. Двамата с Таня се влюбват в козите много бързо и днес те буквално и познават в най-малки детайли. Благодарността за вниманието и любовта, които получават във фермата, козите я връщат на стопаните си, чрез качествено мляко, от което се правят цяла гама кози сирена.

Първо, да кажем, че започнахме с малка ферма и смятаме да я запазим такава. Да остане ферма, в която се работи със сърце и душа. Тук всяко животно е обичано. Направихме сиренето така, както ни харесва, а ние обичаме специфичните сирена. Сирената са пълни с подправки, ядки и т.н.
След това наблюдавахме какво търсят клиентите, така и стигнахме до резултати, които всички харесват. Имаме малка, ексклузивна продукция, всеки, който се обади, казва какво иска и го правим. Няма невъзможна комбинация: арония, вино, бира, ядки, чушки, екзотични подправки и др. “
– казва Таня.

ЛЮБИМО СИРЕНЕ CHEVRE Е ХИТ СРЕД КЛИЕНТИТЕ

Клиентите са хора, които обичат да се наслаждават на храната и които обичат да се наслаждават на виното, ракията и хранителните стоки, които вървят заедно с нея. Между другото, сиренето се прави, както се казва по войводински. От сурово мляко, а екзотичните подправки дават истинско гастрономическо изживяване. От множеството комбинации се откроява сиренето „шевър“, което спечели дори и най-взискателните клиенти.

Шевре на френски означава коза. Това е специално направено сирене, което може да се нарязва на филийки, но също така да се маже. Отне ни известно време да овладеем технологията. Комбинираме го с различни подправки и сега не можем да смогнем да правим толкова, колкото се поръчва”.

Това, което го отличава от другите сирена е, че можете сами да проектирате комбинацията от подправки, да си го поръчате в тази ферма и да купите точно такова сирене, според вашата идея и вкус. Това е предимството на по-малкото производство.

Въпреки че е доволен от козите, които има, фермерът би искал да вземе кози от породата Нубийска, но все още не е успява.
„Все още не съм успял да си набавя нубийска коза. Нубийската порода произвежда по-гъсто и мазно мляко, така че мисля, че чрез кръстосване с Aлпине ще получа по-мазно мляко, което ми трябва за сиренето. – казва Сърджан.

Във фермата за кози “Олга”, освен деликатесите от козе мляко, можете да се насладите и на красивата атмосфера. Можете да прекарате деня с интересните и весели домакини, да се разхождате с животните и да се насладите на архаичните неща от семейния дом. Таня и Сърджан лесно се сприятеляват с клиентите си, което е поредната благодат за бизнеса, в който са влезли.

АгросъветиСърбия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук