Вълната, торта и Европейския съюз

0

Вълната е заплаха за всяка една европейска, в която се отглеждат овце. По простата причина, че не се търси като продукт на пазара и остава във фермите. В тази връзка преди няколко дни този въпрос беше разгледан от парламента на една от най-овцевъдните страни в света – Ирландия. След дебата са гласувани 100 000 евро предназначени за научни изследвания за разработване на възможности и потенциалното търсене на международни пазари на продукти на основата на вълна, като изолация, торове и др. и съответно получаването на доходи от нея.

Проблемът: Вълната в пламъци

Какво може да се направи. Най-лесното е да се отвори нова мярка в схемата за хуманно, за да се включи стрижбата на овцете. Като допълнителна мярка, тя би донесла малък доход за фермерите и би била в интерес на хуманното отношение към животните. Тук също трябва да се включи и събирането, извозването и ликвидирането на вълната.
Защо ликвидиране.
Защото нашата вълна е с лошо качество и трудно от  може да се произвежда нещо от нея.

Друга алтернативите да се „отървем” от вълната, е това,  да се произвежда тор от нея. Някои вече започнаха и първите количества тор са в почвата. Става дума за румънска фирма за която вече писахме –

Най-после: тор от вълна

Оказва се обаче, че не е така лесно да се произвежда тази тор поради административни пречки. За този проблем алармират ирландските овцевъди. Те твърдят, че вълната е класифицирана от ЕС, като отпадък от трета категория, заедно с труповете на животни. По силата на тази категоризация на фермерите е забранено да използват вълната, като тор или като компост. Ирландските овцевъди настояват вълната да се счита за култура или стока от овцеферма, а не за страничен отпадъчен продукт. Вълната се добива от живо животно и е 100% естествена. Продуктът трябва да бъде класифициран като ценен природен ресурс, който е напълно безопасен за разпространение във и извън фермите.

Пътя по който трябва да поеме вълната, ще трябва да очертаят самите овцевъди. НОКА – една организация, която през последните години спечели доверието на овцевъдите с редица радикални действия, поне досега не са говорили по проблема вълна. Нормално е те да си я „разчепкат” и решат какво да се прави.

На първо място трябва да се разбере, чрез нашите евродепутати участващи в комисията по земеделие към ЕС, да проверят и дадат точна информация – вълната отпадъчен продукт ли е или не.
И на второ място е организирането на дебат по въпросите на вълната. Ако трябва и в Парламента, както ирландците.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук