Дебатът – транспорт на животни

Транспортирането на животни от няколко години е на дневен ред в Европейския парламент. Сблъскват се две големи фракции  – тези в защита на животните и големия бизнес. Засега резултата е за бизнеса, значи и за фермерите. Но това ще е до време.

В тази връзка е проведено заседание на анкетната комисия за защита на животните по време на транспорт. Интересно предложение е направил румънския депутата Даниел Буда

– Той предлага безвъзмездна помощ, за да не се транспортират животните на далечни разстояния. Субсидия да се дава, когато транспорта трае по-малко от 4 часа. Другото предложение е животните да се колят във фермата и транспортират веднага до кланица – за това сме писали много пъти.

На направеното предложение за транспорт по въздуха, депутата пита, има ли направена оценка при транспортиране животни по въздуха.

Проблем също е транспортирането на бременните животни: не им се осигурява достатъчно място, нямат достатъчно вода и храна, има риск да се загуби животното и приплода.  Препоръчва се бременните животни да не се транспортират, ако са изминали повече от 40% от периода на бременността.

Транспортът на животни в края на „кариерата” си трябва да се избягва. Трябва да се насърчават програмите за хуманно отношение към фермите. Максималният транспорт за тези животни не трябва да надвишава 4 часа, ако има такъв. ” – е другото предложение.

Сега действащия Регламентът, забранява транспортирането на животни, които не могат да се изкачат сами по рампата до камиона без помощ. Тези ужасни изображения на пълзящи крави са премахнати. Степента на спазване и прилагане на регламента остава ниска в някои държави-членки – за съжаление.

Източник: ЕП

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук