С настъпване на топлото време – внимавайте за кърлежи!

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА

Затоплянето на времето предразполага към разходки сред природата и дейности в градината. Ето защо сега е подходящият момент да си припомним предпазните мерки, които трябва да предприемем, за да избегнем ухапване от кърлежи. Особено активни през пролетта и есента, кърлежите остават най-разпространените вектори на патогени, причинители на инфекциозни заболявания в Европа. Само едно ухапване е достатъчно за да се предаде бактерията, причинител на лаймската болест, която е най-често срещаната пренасяна от кърлежи във Франция. Ето как да се предпазите от ухапване от кърлежи и усложнения свързани с пренасяните от тях заболявания.

Кърлежите са паякообразни, които се срещат главно в залесени площи и градини основно през пролетта и есента. В Европа те са най-разпространените вектори на патогени, отговорни за инфекциозни заболявания, засягащи както животни, така и хора. Кърлежите могат да се заразят с патогени (бактерии, вируси, паразити) докато се хранят с кръв от животни или хора. След това те предават тези патогени на следващия си гостоприемник.

Повишено внимание за намаляване
риска от заразяване с лаймска болест

Основното заболяване, свързано с кърлежите във Франция, е лаймската болест, която се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi. В случай на инфекция, няколко дни след ухапването от кърлеж се появява характерен кръгообразен червен обрив по кожата (erythema migrans). Той се образува обикновено около мястото на ухапване и нараства запазвайки формата си. На този етап антибиотичното лечение може ефективно да лекува болестта. В случаите без лечение, заболяването може да предизвика сериозни увреждания.

Препоръки за намаляване на риска
от ухапване от кърлежи:

  • Използвайте репеленти, като изберете такива, които имат разрешение и отговарят на условията за употреба (цялата тази информация е дадена на етикета, опаковката и/или листовката на продукта);
  • Носете затворени обувки и светло оцветени дрехи (за по-лесно откриване на кърлежите на повърхността на тъканта), които покриват тялото;
  • Избягвайте преминаването през високи треви, храсти и ниски клони и се придържайте към маркираните пътеки;
  • След прибиране от разходките, огледайте внимателно тялото си и незабавно отстранете всички прикрепени кърлежи, като използвате пинсети (никога не използвайте етер или друг подобен продукт);
  • Ако сте били ухапани, дезинфекцирайте добре раната;
  • Ако след ухапване от кърлеж се появи характерният обрив, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Приложение за подпомагане разбирането
и предотвратяването на заразяването
с лаймска болест и други заболява-
ния, пренасяни от кърлежи

Като част от изследователския проект CiTIQUE, изследователи от ANSES, INRA и Националната ветеринарна гимназия са разработили уебсайта Signalement-Tique и приложение за смартфон. То позволява на ползващите го да докладват ухапвания от кърлежи и да получават съвети, ако са ухапани. Чрез използването на това приложение и получените доклади могат да бъдат изготвени карти на разпространението на популациите кърлежи и да се оптимизира прилагането на превантивните мерки. Благодарение на съвместните усилия на граждани и изследователи, събраните данни ще задълбочат познанията за кърлежите и намалят случаите на заразяване с лаймска болест и други пренасяни от кърлежи заболявания.

Репеленти за кърлежи – изберете
продукти, които са разрешени за употреба

Поради това, че все още няма разрешени биоциди срещу кърлежи, ANSES препоръчва да се ползват репелентни продукти с разрешение за пускане на пазара. Те гарантират, при препоръчаните условия на употреба, ефективна защита срещу кърлежи и липса на вредни въздействия върху човешкото здраве и върху околната среда.

Източник: ANSES Press Relaese
Maisons-Alfort, 15 May 2018

Д-р Антония Димитрова, главен експерт
Дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ
6.06.2018 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук