Рога и Копита – Как да наричаме бебето на овцата?…

0

Как да наричаме бебето на овцата?

В България този въпрос сме си го решили. Ние твърдо си наричаме бебето на овцата агне, независимо от това, дали е мъжко или женско. Новите наименования идват едва след навъшването на шест месечна възраст, когато женските ги наричаме шилета, а мъжките кочлета.
Не така стой това в други държави. Например там на мъжкото агне се казва агне, а на женското овца.

Резултати от анкети  на жители на мегаполисите показват, че много хора от големите градове, дори не са виждали на живо нито овца, нито агне. От тук и многобройните имена, с които ги наричат – овце, овчик, овен и др.  Правилното е детето на овцата, независимо от пола, да се нарича “агне”.

Според експерти, етимологията на тази дума се връща дълбоко в древни времена и е трудно да се проследи. Много езикови специалисти и лингвисти смятат, че първоначално тази дума е дошла при нас от латинското – “agnus”, а вече на нашия език става  “агне”. Все пак, това  старославянско име се използва повече в религиозен смисъл (невинно агне – жертва на боговете).


Интересна информация за овцете

Тези животни се характеризират с различни черти от повечето животни.

  • те не помнят пътя към дома и лесно могат да се изгубят;
  • нямат свой водач в стадото. И не случайно, че много пъти козелът води стадото;
  • овчето мляко е признато за едно от най-полезните в света;

Лошата способност на овцете да се движат, изобщо не е свързана с “глупостта” на тези животни. Те просто имат много лошо зрение, както и незначително усещане за миризма. Поради тези причини те непрекъснато се стремят да бъдат  вътре в стадото (инстинкт на стадото) и да се опитат да вървят заедно, (където има една овца – там и всички останали). Ето защо, често водачите са кози, които имат очи и способност да запомнят пътя към дома. Така всичко е наред.


От овче мляко се произвеждат такива известни и популярни сирена като Roquefort, Ricotta, brynza и много други. Въпреки специфичната си миризма и високия процент мазнини (до 9%), този продукт се счита за полезни и дори лечебни. Най-старата рецепта за овче сирене, намерена от учените, е създадена преди две хиляди години.


Друг интересен факт,  специално за овцете в Австралия, където има много голям брой от тези животни, е че съществува най-дългата защитна ограда в света, която се простира на повече от пет и половина километра. Защо? За да защитити  овцете от дивите кучета  Динго.

Динго вече почти е изчезнало, но оградата стой  и до днес. Тази защитна конструкция е издигната още през 1885 г. и под нейната защита са не само овце, но и зайци и разбира се, кенгурото.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук