Така се прави реклама на сирене

Стана така, че уж сме овцевъдната държава, пък деня на млякото малко го загърбихме. Оказа се, че една Словакия, в която овцете са от “байр на байр”, публикува едно есе за тяхното бяло злато – овчето сирене и направиха страхотна реклама на своите млечни продукти.

Ето и самата публикация, от която трябва да се учим:

„Овчарите знаят много добре известната поговорка, която казва „овцете си доят устните“.  А именно, богатият и разнообразен състав на билките в словашките пасища има благоприятен и видимо значителен ефект върху ценния състав на овчето мляко, от което се прави качествено сирене. То е не само вкусно, но и изключително здравословно.
Млякото принадлежи към нашите сурови бижута и не напразно се нарича и словашкото бяло злато.
Със своя благоприятен ефект върху имунната система, това сирене може също да помогне за предотвратяване на борбата срещу все още актуалната заплаха от коронавирусна пандемия.  Ето защо апелираме за консумацията му във връзка с Международния ден на млякото, който отбелязахме на 1 юни.

Овцевъдството в Словакия се извършва по традиционен начин от незапомнени времена, на пасища, където животните постигат най-добрия баланс за здравето си, както и за вкуса на млякото и  продукти произведени от него.
Особено от майското мляко, сиренето е изключително ценно съкровище. Консумацията му има благоприятен ефект върху имунната система на човека. Доказано е, че един грам сирене вече съдържа повече от милиард живи пробиотични култури от повече от двадесет вида млечнокисели бактерии. Тези необикновени свойства в Словакия се дължат главно на ботаническото разнообразие на пасищата, които според изследванията са по-разнообразни от например алпийските пасища. И в това е чарът на нашето сирене.
Овцете, които пасат на тези пасища, могат да трансформират компонентите на пашата в мляко.

Определено всяка нация в света има своите национални специалитети, които могат да се направят видими в света и са гордост за тях. Сиренето е специална категория. Швейцарците се гордеят със своя Ементал, италианците са Пармезана, французите имат Рокфор, ние в Словакия с право се гордеем със”Словенското сирене”. То е защитено географско наименование от Европейския съюз и може да се произвежда само от мляко, получено в Словакия. Класическото сирене може да се направи и от смес от овче и краве мляко, но е добре да знаете, че трябва да съдържа поне 50% овче мляко. Някои сирена също са отличени с „Знак за качество“. Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в Словакия, също издава сертификат с логото “Златни овце – 100% овце”, чиято цел е да повиши визията на честните словашки преработватели на сирене.

Млякото и млечните продукти са един от най-важните и незаменими компоненти в пълноценната диета на човека. Целта е чрез Денят на млякото, да се подчертае биологично важното му съдържание, изключителните му хранителни свойства и да вдъхнови хората да го включват млякото в ежедневието си.

Гореспоменатото сирене също предпазва срещу онкологични заболявания и остеоропороза. То ефективно се използва в борбата със съвремените  заболявания, като атопична екзема, алергичен ринит, астма, диабет и множествена склероза.

Ферментацията на овчето сирене води до въртяща се млечна киселина. Тази киселина е „благословия“ за червата. Болните бактерии не обичат киселата среда. По този начин млечната киселина  предотвратява населяването на дебелото черво от „лоши“ бактерии. Сиренето е богат източник на аминокиселината глутамин, която помага да се поддържа здраво дебелото черво.

Поради благоприятния си ефект върху здравето на дебелото черво, това необикновено хранително съкровище може да се превърне в безценен помощник за тези, които искат да отслабнат или да поддържат слаба фигура. Сиренето може да се яде за закуска, обяд или вечеря. Подходящо е за приготвяне на традиционни ястия, като кнедли или пайове,  също така се  използва  в  толкова популярните пици или е част от зеленчуковите салати.

Със своя благоприятен ефект върху имунната система, сиренето може да изпълнява редица важни и полезни задачи. Например при предотвратяването на борбата срещу все още съществуващата заплаха от пандемия на коронавирус.  Като го консумирате, можете да защитите себе си и близките си. Ето защо препоръчва се да увеличите консумацията на тази полезна и достъпна храна.

Източник: Министерство на земеделието на Словакия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук