Последни съвети преди пускането на кочовете в стадата

Сперматозоидите, се „използват” в деня на чифтосването, но не трябва да забравяме, че те се произвеждат до осем седмици предварително, именно тогава трябва да започне подхранването на кочовете. В противен случай, ще е късно и резултатите са незаплодени овце.
Какво е елементарното нещо, което трябва да направите, когато подготвяте собствените си кочове или купувате нови такива.

Първото и най-важното нещо е телесното състояние на коча.
Активния коч губи 15% от теглото си в продължение на шестседмичния активен размножителен сезон. Ако коча е в лошо състояние, той няма да върши работата. Ако вашият коч в момента е в лошо състояние, това ще отнеме поне осем седмици, за да го подобрите неговите жизнени показатели.

Второто важно условие, за фермерите е при закупуване на кочове да проверят дали те куцат.

Третото е преглед на зъбите. Важно е да проверите зъбите и венците на коча и проверите за признаци на абсцеси. Ако коча има абсцес на зъбите, това ще му попречи да яде и последствията са ясни.

Четвъртото е най-важно. Това е проверката на тестисите. Изненадващо голям е броят на фермерите, които не проверяват тестисите на кочовете, преди закупуването им. Необходимо е коча да има  два равномерни тестиса, и те трябва да могат свободно да се движат нагоре и надолу в скротума. Те не трябва да са твърди  или меки.
Също така е препоръчително да се разгледа приставката, намираща се в долната част на всеки тестис. Това е мястото, където се съхранява спермата и тя трябва да е с размерите на палеца ви. Ако коча няма такива, той ще бъде безплоден. Искате не искате, гответе се да опипвате тестисите на кочовете.

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук