Породата Манчега

Типът овце, наречен Ovis Aries Ligeriensis,  е предшественикът на това, което сега познаваме като овцата от Ла Манча.
Този прародител прекосява Пиренеите, прекосява няколко испански региона и се установява в естествения регион Ла Манча.
Първобитните заселници опитомили овцете от Ла Манча и подобрили породата, без да ú позволяват да се смесва с други. Поради тази причина, породата Манчега – е запазил своята чистота и оригинални качества, както и особените си характеристики, които почти не са се променяли през вековете

Овцете от Ла Манча пасат през цялата година, като се възползват от природните ресурси на района на Ла Манча, въпреки че диетата им се поддържа с дажби от концентрати и други странични продукти по време на по-високи хранителни нужди – бременност, доене и др.
Овцете са групирани в стада, които варират между 100 и 600 глави, в зависимост от големината на фермата, въпреки че могат да бъдат намерени стада и до 2000 животни.

Съществуват две разновидности на овцете от Манчега според козината им: едната бяла, с депигментирани лигавици и която е най-многобройна, а другата черна, със светли петна по главата. Не са установени качествени разлики в млякото, което произвеждат. От това мляко се прави сиренето Manchego с защитено наименование за произход. Месото на агнетата от тази порода също е защитена марка. 

Характеристики на месото.

Агнетата трябва да бъдат заклани преди навършване на тридесет и пет дни и между 60 и 90 дни. Теглото на кланичния труп, когато е студено, трябва да бъде между 10 и 15  кг за големите агнета и 4,5 до 7  кг за сукалчетата.
Месото трябва да има кремаво-бял цвят, както в покриващата мазнина, така и тазово-бъбречната мазнина. Труповете са покрити с тънък мастен филм, който частично разкрива подлежащите мускули, въпреки че този филм се удебелява в кръста, гръбната и бъбречната област.

Цветът на месото е бледорозов или розов. Като критерий се взема фотографският модел на европейския регламент за класифициране на трупове на леки агнета. На вкус е месо с голяма нежност, сочност и мекота, с отсъствие на необичайни вкусове. Месото има начало на инфилтрация на мазнини на интрамускулно ниво, което му придава характерен, много приятен букет на вкус.

Овцете Манчега се доят 150 дни и от една овца се получават от 150 до 200 кг мляко. От млякото се произвежда световно известното сирене Манчега.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук