Търг на кочове – нещо което ни липсва

0

Независимо от това, че у нас разполагаме с много ограничен брой класни кочове, собствено производство, обикновено организираните търгове се провалят.
Защо, овцевъдите да си го изяснят.

Въпреки този негативизъм, в началото на годината асоциацията на Маришката овца проведе търг онлайн, а съвсем скоро – в края на юни, друга организация ще проведе свой търг за кочове на живо..

В Испания, вече са се уверили в ползата от търговете и преди няколко дни се проведе петия по ред търг за кочове от породата Манчега. Това е втори търг за Развъдната организация на Манчега тази година. Поради все още засилените карантинни мерки в страната, търгът се е провел виртуално, онлайн.

Предложените 139 коча, са произведени от 28 стада. Всичките стада са включени в Развъдната програма на породата. Кочовете са изкупени на 100%, което е огромен успех за селекционерите.

Изключителен интерес от страна на фермерите в предстоящия търг. За участие са записани  67 фермери и са направили 700 оферти за цена.

 „Това са цифри, които за пореден път демонстрират интересът на фермерите към кочове с голямо генетично и морфологично качество и всичко това, въпреки този нов метод на търг“, посочват от асоциацията..

От общия брой животновъди, които са подали оферти, едва 37 от тях са успели да закупят кочове.
Средна начална цена от 378 евро, е достигнала средна продажна цена от 573 евро. Най-високата цена е дадена за коч JD20621 и е 1 540 евро. Още осем коча са надхвърлили  бариерата от 1000 евро в крайната продажна цена.

В очакване сме, какво ще ни поднесе нашия търг в края на юни.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук